A bostoni kutatók eredményeiről a hvg.hu számolt be, nagy különbség van a növényi és az állati eredetű zsírok fogyasztása között. Utóbbiak ugyanis kimondottan növelik az agyi infarktus veszélyét. Ezzel szemben a növényi eredetű, tehát telítetlen zsírok, kimondottan egészségesek.
A kutatók szerint
az állati zsírokat fogyasztók 16 százalékkal nagyobb eséllyel kaphatnak agyvérzést,
mint azok, akik nem esznek ilyeneket. Ez alól a tejtermékek kivételek, mert azok ugyancsak veszélytelenek az ember egészségére.
Az állati zsiradékok mellett a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények is kockázatosak lehetnek. Akik kolbászt, szalonnát, virslit, szalámit esznek, 12 százalékkal gyakrabban kapnak szélütést.
Ezzel szemben a növényi eredetű, telítetlen zsírok kimondottan jót tesznek a szívnek és az ereknek.
Az omega-3 például csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet.
Az amerikai tudósok ezért azt javasolják, hogy aki csak teheti, az étrendjében cserélje le a disznózsírt olíva vagy szójaolajra és hagyja el a vörös húsokat, illetve a húskészítményeket.