Szerencsére sokan meggyógyulnak a Covid-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.
A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség, int óva közleményében az MDOSZ. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségége ezért az alábbiakat ajánlja a betegség utáni regenerációhoz:
fogyás és/vagy alultápláltság esetén
- rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
- együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
- részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát
- dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
- fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
- súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz
étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
- nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
- az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
- a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni
- ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel
- fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
- kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
- szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása
fáradtság esetén
- a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében
- hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre
- ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz
– zárul az MDOSZ táplálkozási ajánlása.
Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!