Már száz éve elérhető volt minden ételalapanyag a Balatonnál, amely Európa-szerte hozzáférhető volt. A Likebalaton.hu terjedelmes összeállítást közölt a palettáról, amelyre már önmagában az ráirányítja a figyelmet, hogy Keszthelyen már a XX. század elején kapható volt nemzetközi szakácskönyv, amelyeket ráadásul nők írtak, holott ez nem annyira volna kézenfekvő a kort tekintve.
A szakácskönyvek receptjeit és illusztrációit nézve egyértelmű, hogy ma is elkészíthető ételkülönlegességekre vágyhattak anno, bár egy teknősbéka-pástétom ma már ütközne némi akadályba.
A legnépszerűbb szakácskönyveket akkor a "Terézek" írták, Rézi néni, vagyis Doletskó Teréz, valamint Kovács Teréz és Szekula Teréz.
Az úri konyhákon persze nem volt szükség szakácskönyvekre, de a polgári családokban nagy volt a háziasszonyok vágya arra, hogy útmutatók alapján tökéletesítsék, színesítsék konyhai tudományukat.
A magyar recepteken kívül a bécsi és a francia konyha is felvonul a hasábokon; volt olyan szakácskönyv, amely 35 év alatt 30 kiadást is megért.