Nyitókép: Pixabay

Csak átmeneti a nyugalom, több hullámban jön a változás, itt az előrejelzés

Infostart
2019. november 14. 16:24
Péntektől több hullámban érkezhet újabb adag csapadék, az előrejelzések alapján a hét legvégéig további jelentős mennyiségű eső jöhet össze például a már így is drámai napokat élő, elárasztott Velencében.

Rövid szusszanás után újabb hullám(ok)ban éri el csapadék Dél- és Közép-Európát - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az említett régiók egy-egy része az elmúlt két napban nagy pofonokat kapott az időjárástól - főleg a velencei árvízhelyzettől volt hangos a média. Egy mediterrán ciklon okozott sokfelé kiadós esőket, az Alpokban nem egy helyen kifehéredett a táj, egyes mérőállomásokon már az 1 métert is meghaladja a hóréteg - olvasható a szolgálat közösségi oldalán.

Mostanra kissé megnyugodott az időjárás, de ez csak átmeneti, mint írják péntektől ismét egyre inkább ciklonális hatások érvényesülnek, több hullámban érkezhet újabb adag csapadék. Az ECMWF modell előrejelzése alapján a hét legvégéig további jelentős csapadékösszeg jöhet össze.

A velencei Szent Márk-székesegyházat fényképezi egy férfi a derékig érő vízben 2019. november 12-én, amikor a tengerszint 140 centiméteres emelkedésére számítanak a városban, így a történelmi központ hatvan százaléka víz alá kerül. Velencében bezártak az oktatási intézmények. A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe négy délolasz tartományban, de az ország szinte egészében készültséget rendeltek el. MTI/AP/Luca Bruno

Az Alpok térségében a halmazállapot lehet a nagy kérdés. Még a nagyjából 1500 méteres magasságban is többnyire 0 fok felett alakul a hőmérséklet, így a térség nagyobb részén jellemzőbb lehet az eső (nagy területen újabb 50-100 mm), de minél magasabbra megyünk, annál nagyobb eséllyel számíthatunk hóra.

Ami Magyarországot illeti, a csapadék pénteken még nem érződik, több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Többfelé megélénkül, késő délutántól főleg a Dunántúlon és a déli megyékben meg is erősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon többnyire 1 és 8, keletebbre általában 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 11 és 19 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.