Nyitókép: pixabay

150 ezren betegek tőle, csak még nem tudják

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. május 7. 11:09
Ma van az asztma világnapja. Magyarországon 300 ezer beteget tartanak számon, de feltehetően további 150 ezer érintett van, akiknél még nem fedezték fel a betegséget.

Az asztma egy örökletes hajlam alapján kialakuló légúti gyulladásos, fulladásos betegség - tájékoztatott a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának tüdőgyógyász szakorvosa, Tamási Lilla.

"Magukat a tüneteket ronthatja a légszennyezés, ronthatják a pollenek, a pszichés stressz, a hideg levegőn való futás, de tulajdonképpen a betegség egy fulladásos betegség. Vannak tünetes és tünetmentes periódusok, a tünetesekben megjelenik a nehézlégzés, a fulladás, a köhögés, ami éjszakai köhögés is lehet. Ezek a tünetek lehetnek olyan súlyosak, hogy

asztmás rohamok is jöhetnek, amik megfelelő kezelés hatására tünetmentes periódust hoznak. Azonban az asztmás gyulladás akkor is ott marad a légutakban"

- mondta az InfoRádióban Tamási Lilla.

Magyarországon összesen 300 ezer gondozott beteg van, az érintettek fele viszont nem használja rendszeresen a gyógyszerét, annak ellenére, hogy a készítmények 90 százalékos állami támogatással elérhetőek.

"Nagyon fontos, hogy az asztmás betegek a gyulladásgátló kezelést akkor is alkalmazzák, amikor tünetmentesek.

Ez a kezelés minimális dózisokkal megy, és a betegség pontos helyét célozza, tehát mikrogrammnyi dózisokról van szó, ami az asztmás gyulladást a minimumon tartja folyamatosan" - hívta fel a figyelmet a szakember.

A keddi napon a Semmelweis Egyetemen tematikus napokat tartanak. Az Országos Korányi Intézetben asztmanapot rendez a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. Később, június 1-jén pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben légzésfunkciós vizsgálaton lehet majd részt venni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Asztma-világnap
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást