Házi pálinkafőző berendezések a kínálatban. A romániai Feketetón (Negreni) minden év októberének közepén megrendezik a nagyvásárt, ami ma már egy hétig tart. Közép-Európa egyik legnagyobb, közel 10 hektáron megtartott kirakodóvásárán naponta ezrek keresik fel az árusokat, akik régiséget, kézműves terméket, használt ruhát, háztartási cikkeket kínálnak. Az éves nagyvásárára külföldről is érkeznek érdeklődők.
Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

A pálinka kiütötte a disznókat

Infostart
2019. április 2. 13:56
Átvették a közösségi disznóölések helyét a pálinka- és párlatversenyek.

Régen minden háznál volt disznóölés, akár évente többször is, viszont otthon már csak nagyon kevesen tartanak sertést. Egy ideig próbálkoztak a közösségi disznóvágással, ez meg azért problémás, mert nem jut mindenkinek a legjobb falatból.

Az ördögi körből a pálinka segített kitörni.

A disznótor helyett ma már a pálinka- és párlatverseny a trendi!

A párlat minőségének mind az ízében, mind az illatában tisztának kell lennie és gyümölcsösnek. Fontos, hogy felismerhető legyen az a gyümölcs, amiből készült, és szépen harmonizáljanak az ízek és az illatok.

A közelmúltban negyedik alkalommal rendezték meg a Bakonyi Nyílt Pálinka- és Párlatversenyt, amelyre 26 mintát neveztek - írja a VEOL. A hattagú zsűrit Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke vezette, aki elmondta, hogy manapság kevés faluban főznek pálinkát, annál több helyen főznek párlatot.

Kialakult egy réteg, a bérfőzetők és a magánfőzők között, akik elsősorban a minőséget tartják szem előtt.

Az alelnök megerősítette: szerinte vidéken a párlatversenyek átvették a disznóölések szerepét.

Kiemelte, hogy sajnos sokan nem figyelnek oda a minőségre, és bizony mérgeket adnak másoknak.

A pálinkáknak, párlatoknak a párlás során három frakciója van: az elő-, közép- és utópárlat. Az előpárlatban ha benne hagyják az etil-acetátot és az acet-aldehidet, akkor az fejbe üti az embert és három-négy napig kókadt lesz tőle.

Ha a középpárlatot fogyasztjuk, az a frakció rendelkezik szép gyümölcsaromákkal.

Ha pedig utópárlatos párlatokkal találkozunk, az olyan mintha festékhígítót innánk – hívta fel a figyelmet a veszélyekre.