Nyitókép: Pixabay

Tizenkét fős, többségében fiatalkorúakból álló bűnbanda fosztogatott Budapesten

Infostart
2024. július 11. 16:58
A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt 9 fiatalkorúval és 3 felnőttel szemben, akik több tucat bűncselekményt követtek el Budapest-szerte.

A vádirat lényege szerint a terheltek elhatározták, hogy a fővárosban rendszeresen vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből szereznek javakat - írja sajtóközleményében a Fővárosi Főügyészség. A banda 2023. júniustól novemberig követett el bűncselekményeket, loptak élelmiszert, parfümöt, különböző vendéglátóipari egységeket - gyorsbüfét, éttermet, kürtős kalácsozót, fagyizót, reggeliző helyet - törtek fel, ahonnan ételt, készpénzt vagy technikai eszközöket vittek el.

A bűncselekményeket - amelyeket a vádirat 47 vádpontban mutat be - alkalmanként néhányan vagy többen együtt, társtettesként követték el, olykor a vádlottak egy része figyeléssel biztosította a társai tevékenységét. A vádnak része egy rablás is, amikor az egyik fiú a Blaha Lujza téren kikapta egy férfi kezéből a táskáját, és amikor a sértett utána futott, a tolvaj társa elgáncsolta. A sértettnek az esés csontját törte.

A nyomozásban 14 gyanúsítottat hallgattak ki, egy felnőtt és egy fiatalkorú ügyét azonban el kellett különíteni.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a 12 vádlottat üzletszerű lopásokkal, egyiküket rablással is vádolja. Az egyik fiú a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyeletből megszökött, így őt fogolyszökéssel is vádolja az ügyészség.

A vádlottakkal szemben a kerületi ügyészség - az elkövetők körülményeihez egyéniesítve - javítóintézeti nevelést, próbára bocsátást, közérdekű munkát, elzárást indítványoz, az egyik - különös, többszörös visszaesőnek minősülő - felnőtt nővel szemben pedig börtönbüntetést.

A vádlottak többsége jelen vagy más ügyben letartóztatásban van - számol be róla a közlemény.