Nyitókép: Unsplash

Bizonyos alkoholoktól elfordultak a magyarok

Infostart
2024. október 7. 17:53
Az elmúlt évek során folyamatosan csökkent Magyarországon az alkoholfogyasztás a friss adatok szerint. Habár az italra fordított összeg növekszik, ez nem éri el az alkoholos italok inflációjának mértékét. De a csökkenő tendenciát a befolyó jövedéki adó mértéke is jelzi.

A magyarok több mint 550 milliárd forintot költöttek alkoholtartalmú italokra a 2024. júliusával végződő 12 hónapban. A legtöbb ital jellemzően az év végén fogy a karácsonyi és a szilveszteri időszakban, a legkevesebb pedig január és március között - írja a Portfolio. Hozzáteszik, a költések mérsékelten nőnek és negyedévről-negyedévre alulmúlják az alkoholok átlagos inflációját. Ez különösen akkor volt igaz, amikor a fogyasztói árak növekedése nagyon magas volt itthon, vagyis 2023-ban.

Mint írják, az alkoholos italok drágulása 2014-ben kezdődött, de az igazán meredek emelkedés 2022-ben kezdődött. A 2014-es bázisévhez képest idehaza közel 60 százalékkal kerülnek többe 2024-ben, míg az EU-s értékek csak valamivel kevesebb, mint 30 százalékos emelkedést mutatnak.

Az egyes alkoholtípusok, mivel jövedéki termékek, a NAV statisztikát vezet az eladásaikról:

Sörfogyasztás

A sörfogyasztás csökkenéséről a Magyar Sörgyártók Szövetsége is beszámolt korábban. Ők főleg az importsörök fogyasztásának csökkenését mérték, a hazai sörök aránya emelkedett a teljes fogyasztáson belül és egyre népszerűbbek a prémium italok - írja a lap. Míg 2020-ban elérte a közel 31 millió hektolitert a szabadforgalomba kerülő mennyiség, addig 2024-ben csupán valamivel több, mint 27,5 millió hektoliter.

Pálinkafogyasztás

A pálinka esetében a 2020-as zuhanás a "szabadságharc" eredménye, a kormány ugyanis elérte, hogy évente 86 literig az otthoni magánfőzés, és a bérfőzés adómentes lehessen. Korábban az Európai Unió nem tette ezt lehetővé. Az azt követő időszakban az adóköteles pálinkák forgalma relatíve stabil 0,6 millió hektoliterfok körül alakul, bár erre volt magasabb példa is 2022-2023 folyamán.

Borfogyasztás

A borok esetében a jövedéki törvény megkülönbözteti a csendes és a habzóborokat. A csendes bor nem más, mint a hagyományos szőlőbor, de ide tartozik a még erjedésben lévő újbor és a must is, 1,2 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalommal.

A forgalomba került csendes bor mennyisége 2021 után emelkedett, azóta a trend nem egyértelmű, de ez évi 10-11 millió litert jelent. A habzóborok - amelyek a pezsgőt, és a gyöngyözőbort is magukba foglalják - mennyisége egyértelműen csökken, 11-12 millió literes fogyasztásról beszélhetünk évente.

Egyéb alkoholtermékek

A jövedéki törvény külön kezeli a 22 foknál több alkoholt tartalmazó italokat és nemes egyszerűséggel "alkoholterméknek" hívja őket. Azonban ez a kategória azonban nem csak a tömény szeszes italokat, hanem az alkoholtartalmú gyógyszereket is magában foglalja, sőt, még a tisztítószereket is.

Az adatokból az látszik, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása inkább lejtmenetben van. Ennek kézenfekvő oka lehet az elmúlt év reáljövedelemcsökkenése, de az idei évben már növekszik a lakossági fogyasztás és kis mértékben ugyan, de a kiskereskedelmi forgalom is.

Az alkoholforgalmat a jövedelem mellett a fogyasztói szokások változása is befolyásolhatja, nálunk pedig van honnan csökkenni. A KSH egyéb számai mindenesetre ugyanilyen ellentmondásos képet festenek: a régi kocsmakultúra rendkívül visszaszorulását mutatja az italüzletek számának gyors csökkenése, aközben viszont a statisztikai hivatal becslése szerint 2019-ben 420 ezer embert, a 15 éves és annál idősebb férfiak 9,3 százalékát, és a nők mindössze 1,5 százalékát lehetett nagyivónak tekinteni Magyarországon.