Nyitókép: freepik.com

Tippek és trükkök az airfryer használatához (x)

Támogatott tartalom
2024. október 2. 08:00
Az airfryer, vagy más néven a légkeveréses sütő mára az egyik legnépszerűbb konyhai eszközzé vált. Kiváló alternatíva a hagyományos sütési módszerekhez képest, mivel kevesebb olajjal képes ropogósra sütni az ételeket, ezáltal egészségesebbé téve azokat. Omlós húsok, ropogós sültek és zöldségek, sütemények – szinte bármi elkészíthető ezekben a fantasztikus eszközökben.

A cikkben összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket és trükköket, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki az ételekből airfryert használva.

Hogyan érdemes airfryert választani?

A széles kínálat láttán először is felmerül a kérdés, hogyan válasszunk airfryert. Lássuk a legfontosabb szempontokat!

  • Kapacitás: kisebb háztartások számára elegendő lehet egy 2-3 literes készülék, míg nagyobb családoknak 5 liter feletti modellek ajánlottak.
  • Teljesítmény: a magasabb wattszám gyorsabb főzést és jobb eredményeket nyújt
  • Funkciók: léteznek egyszerű és többfunkciós modellek is, amikkel grillezni, sütni és melegíteni is lehet.

A tökéletes előkészítés titka

A siker kulcsa az előkészítésben rejlik. Mielőtt az ételt az airfryer kosarába helyeznénk, fontos, hogy a megfelelő méretűre aprítsuk az alapanyagokat. Érdemes figyelembe venni, hogy a nagyobb méretű darabok hosszabb sütési időt igényelnek. Minél egyenletesebb méretű az étel, annál szebben és egyenletesebben sül majd meg.

Semmiképp sem szabad megfeledkezni az előmelegítésről sem – az airfryert célszerű a használat előtt kb. 3-5 percig melegíteni, hogy utána azonnal elkezdhessük a sütést.

Fotók: freepik.com

Ropogós és aranybarna végeredmény egy pici trükkel

Bár az airfryer egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb olajat igényel, azért egy vékony olajréteg jól jöhet a tökéletes végeredmény érdekében. Olajspray vagy ecset használatával felvive az olaj segít abban, hogy aranybarna és ropogós legyen az étel, miközben mégsem lesz túl zsíros.

Különösen fontos ez zöldségek és fagyasztott ételek esetében, amelyek hajlamosak szárazzá válni a főzés során.

A tökéletesség a részletekben rejlik

Mint mindenhol, az időzítés itt is kulcsfontosságú. Minden étel más-más sütési időt igényel, ezért mindig érdemes ellenőrizni az étel állapotát az ajánlott idő letelte előtt néhány perccel. Ha szükséges, meg kell hosszabbítani még a sütési időt pár percig.

Az ételeket félidőben meg kell forgatni vagy átkeverni, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon.

Legyen sokáig öröm a konyhában az airfryer

Az airfryer rendszeres tisztítása elengedhetetlen a készülék hosszú élettartama és a higiénia érdekében. Minden használat után távolítsuk el az ételmaradékokat, mossuk el a kosarat és az alátétet. A nem tapadó bevonat megóvása érdekében kerüljük a durva súrolószereket és eszközöket. Amennyiben esetlegesen csökken az airfryer teljesítménye, érdemes ellenőrizni a belső ventilátort és a fűtőelemet, hogy nem blokkolja-e ételmaradék.

Összefoglalva, az airfryer használata igazán egyszerű és praktikus. Emellett az egészségesebb étkezési szokásokat is nagyban támogatja, hiszen kevesebb olajjal készíthetők el a kedvenc ételeink. Ezekkel a tippekkel és trükkökkel pedig tényleg professzionális szintre emelhető az alkalmazása.

(x)