Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Palkovics László lemondott a győri egyetem kuratóriumi elnöki posztjáról

Infostart
2024. október 2. 17:07
Az egykori technológiai és ipari miniszter 2022 óta volt az egyetemi alapítvány elnöke, ezzel a lépéssel kívánja segíteni a magyar kormány sikeres tárgyalásait az Európai Unióval.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány sajtóközleményben tudatta, hogy a szervezet kuratóriumának éléről távozik Palkovics László elnök - írja a Kisalföld. Az indoklás szerint a volt technológiai és ipari miniszter azért hozta meg ezt a döntését, hogy segítse a magyar kormány sikeres tárgyalásait az Európai Unióval.

A lap azt írja, az egykori tárcavezető az alapítvány működésnek zavartalansága érdekében a soron következő, október végére tervezett tisztújító kuratóriumi ülésig ellátja a munkáját. Sajtóközleményükben azt írták:

"A lemondásának indoka és célja, hogy ezen gesztusával - mint a felsőoktatási modellváltást irányító volt miniszter - segítse a magyar kormány sikeres tárgyalásait az Európai Unióval, az egyébként súlyosan jogszerűtlen és méltánytalan, a KEKVA egyetemeket sújtó szankciók megszüntetése érdekében."

Azt is hozzátették, hogy ebben a politikai vitában a tudományos teljesítményüktől függetlenül céltáblává váltak a közéleti szerepet vállalók, adott esetben miniszterek. Hozzáteszik, Palkovics László továbbra is segíteni kívánja a győri Széchenyi István Egyetem fejlődését, amely fennállásának legsikeresebb korszakát éli részben éppen a modellváltás miatti fejlesztések okán.

A volt technológiai és ipari miniszter 2022 óta vezette az alapítványt. A győri egyetemet fenntartó szervezet egyike annak a 35 vagyonkezelő alapítványnak, amelyeket állami feladatok kiszervezése nyomán hozott létre a kormány 2020–2021-ben.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumából eddig hárman léptek ki: Szijjártó Péteren és Palkovics Lászlón kívül néhány napja Győr leváltott polgármestere, Dézsi Csaba András is távozott, a városvezető lemondását éppen Palkovics László erősítette meg.