Nyitókép: Pexels.com

Lesz még csavar a napelemek szabályozásában

Infostart
2024. október 1. 10:34
A szakmai szövetség szerint a kormány elképzelése jelentősen megnehezíti a rendszerek telepítését.

Az újonnan nyilvánosságra hozott, a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló jogszabálytervezet társadalmi vitájára egy hetet adott az Építési és Közlekedési Minisztérium. A közel 100 oldalas dokumentumból az derül ki, hogy a kormány átalakítaná a napelemek és napkollektorok elhelyezésére vonatkozó szabályokat, ezzel jelentősen korlátozná, hova lehet ilyen berendezéseket telepíteni - írja az econmx.hu.

Az elképzelések szerint magastetőn a jövőben csak a tető síkjával párhuzamosan lehet napelemet elhelyezni, és lapostetőn is csak akkor lehet ettől eltérni, ha a szerkezet így sem lesz látható az utcáról.

Közterületről nem látható módon kell elhelyezni azokat a háztartási méretű napelemrendszereket is, amelyeket nem építményre szerelnek. Ha ez nem megoldható, akkor többszintű növénysávval kell gondoskodni a napelemek takarásáról. A jogszabály életbelépése esetén erkélyre egyáltalán nem lehetne napelemet telepíteni, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépítve.

A G7 hírportál közben a Magyar Napelem Napkollektor Szövetségre (MNNSZ) hivatkozva arról ír, hogy a korlátozások sok helyen jelentősen csökkentenék a napelemes rendszerek hatékonyságát, és számos esetben el is lehetetlenítenék a telepítést.

A napelem dőlésszöge elég fontos tényező, hiszen a berendezések akkor működnek a leghatékonyabban, ha a napsugarak (közel) derékszögben érik őket. Ehhez Magyarországon 35-45 fokos dőlésszögben érdemes felhelyezni a modulokat. Emiatt különösen a lapostetőknél tűnik komoly problémának a tiltás. Ilyen esetekben, ha nem lehet eltérni a tető síkjától, akkor valószínűleg nem éri meg napelemet telepíteni - írja portál.

Szilágy László, az MNNSZ alelnöke szerint a jogszabály súlyosan akadályozná a napelemes rendszerek telepítését, különösen városi környezetben, ahol az alternatív elhelyezési lehetőségek korlátozottak.