Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Óriási a készültség a Rábánál, mindent elsodorhat a víz

Infostart
2024. szeptember 13. 14:42
Az előrejelzések szerint a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő, akár azt meg is haladó tetőző vízállás lehet vasárnap.

A Duna vízgyűjtőjén eddig lehullott és a hétvégén még várható jelentős mennyiségű csapadék miatt árhullámokra kell számítani a magyarországi vízfolyások nagy részén; péntek reggel megkezdte működését az árvízvédelmi munkákat koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság péntek délben. Egy érkező mediterrán ciklon hatására a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok keleti, valamint a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén számottevő csapadék hullott az elmúlt napokban és várható is még a hétvégén, egészen hétfőig. Több helyütt akár 50-215 milliméter is eshet, de az még bizonytalan, hogy a vízgyűjtő melyik része kap újabb, akár rendkívüli mennyiségű esőt.

Magyarországi szempontból jelenleg a Duna (a Traun, az Enns, a Morva és a Vág) mellett a Dráva, a Mura, a Rába és a Lajta, valamint kisebb mértékben a Balaton, az Ipoly, a Zagyva, a Sajó és a Tarna vízgyűjtője érintett. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál elsőfok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a harmadfokot meghaladó, míg a Lajtán és

a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

Az esőzés máris gondot okoz Vas vármegyében, Bucsu és Bozsok között egy fa dőlt az úttestre, ami teljesen elzárta a forgalom elől azt. Három tűzoltóegység is vonult a helyszínre, hogy megoldja a problémát.

A Rába menti településeken már teljes a készültség, a homokzsákokat is előkészítették. Szentgotthárd önkormányzata már a honlapján figyelmeztette a lakókat, hogy vasárnap reggelre a levonuló árhullám miatt a Rábán harmadfokú készültség várható, ezért a Rába árterében lévő kiskertekben a begyűjthető terményeiket, illetve eszközöket biztonságba kell helyezni. Körmenden is már a város Facebook-oldalán figyelmeztetik a helybelieket a közelgő veszélyre. A vármegyében a hét végi labdarúgó-mérkőzéseket is elhalasztották az esőzések, illetve az áradások miatt.

Győrben is készülnek már az árhullámra, amelyet akár 80 km/órás szél kísérhet. Elsősorban a Mosoni-Duna áradása jelenthet veszélyt a városra, ezért hatezer homokzsák töltését kezdték el, de utánpótlás is rendelkezésre áll. A rakpartokon lévő parkolókat lezárják, és az árhullám levonulásáig a Kossuth-hídra sem hajthatnak fel az autósok, csak gyalog és kerékpárral használható.