Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. szeptember 12. 14:08
A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.

Miközben a teljes szavazókorú népességben a Fidesz-KDNP támogatottsága július óta minimálisan, mindössze két százalékponttal 43 százalékra csökkent, addig a Tisza Párt már 39 százalékon áll, ami két hónap alatt csaknem tíz százalékpontos erősödést jelent – derül ki a Medián legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatásából, melyet a HVG megbízásából szeptember első hetében, ezer ember telefonos megkérdezése alapján készítettek.

Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy „drámaian tovább szűkült” a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt közötti különbség, olyannyira, hogy a választani tudó biztos szavazók körében ez a különbség már csak négy százalékpont. Mint mondta, ugyan a kormánypártok előnye nem hibahatáron belüli, de a legutóbbi felmérésük alapján „nagyon szoros a versenyfutás” a jelenlegi két legnagyobb támogatottsággal rendelkező magyar párt között.

A Medián kutatása szerint ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor a jelenlegi parlament egyetlen ellenzéki pártja sem jutna képviselői mandátumhoz. Hann Endre elmondta: már korábban is megfigyelhető volt, és a friss adatok ismeretében jelenleg is tart még az a tendencia, hogy a Tisza Párt elsősorban a többi ellenzéki párttól szipkáz el szavazókat. Hozzátette: most már ott tart ez a folyamat, hogy az ötszázalékos küszöb elérése is komoly nehézséget jelenthet a többi pártnak, köztük a Mi Hazánknak és a Demokratikus Koalíciónak is.

Hann Endre közölte: előrejelzésük szerint ha most lennének a választások, két nagy párt küzdene meg egymással a győzelemért, és csak a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt jutna parlamenti mandátumokhoz.

„Nagy lépéseket teszünk a kétpárti berendezkedés felé, ami legsúlyosabban talán a Demokratikus Koalíciót érinti, hiszen Gyurcsány Ferenc pártja a választani tudó biztos szavazók körében csak három százalékon áll jelenleg”

– jegyezte meg a közvélemény-kutató cég vezetője. A Medián júliusban még kilenc százalék feletti eredményt mért a DK-nak.

A Medián adatai alapján a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szintén három, míg a Mi Hazánk – júliushoz képest három százalékot visszaesve – négy százalékot kapna a választani tudó biztos szavazóknál, a többi pártnak ennél is kisebb a támogatottsága.

A teljes szavazókorú népességből a Fidesz-KDNP-re 30, a Tisza Pártra 25, a Mi Hazánkra és az MKKP-re 4-4, a Jobbikra és a DK-ra 2-2, a Momentumra 1, egyéb pártokra összesen 4 százalék szavazna, míg 30 százalék nem szavazna vagy nem tudja, hogy kire voksolna.

A választani tudók között a következő sorrend alakult ki szeptember elején a Mediánnál: Fidesz 43, Tisza Párt 36, Mi Hazánk 5, MKKP 5, DK 3, Jobbik és Momentum 2 százalék.

A Závecz Research augusztus végén azt mérte, hogy a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 26, míg a Tisza Párté 20 százalékos, ami az intézet közlése szerint azt jelenti, hogy a kormánypártnak nagyjából félmillióval több szavazója volt a nyár végén, mint Magyar Péter pártjának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást