Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Máris fél métert emelkedett a Duna vízszintje

Infostart
2024. szeptember 12. 08:10
A jövő héten akár az árvízvédelmi fokozatot is elérheti a Duna vízszintje Budapestnél. Nem zárható ki, hogy le kell zárni a rakpartokat a hét közepén, várhatóan már kedden.

137 centiről 187 centire emelkedett a Duna Budapestnél egyetlen nap alatt. Ahogy ezt az Infostarton már megírtuk a szakemberek szerint komolyabb árhullám érkezhet Ausztriából, ahol egyes helyeken akár az éves csapadékmennyiség egyharmad is lehullhat 3 nap alatt.

Az idokep.hu úgy számolja, hogy Ausztriában, Csehországban és Nyugat-Szlovákiában hétfő reggelig sok helyen 100-250 milliméter csapadék hullhat le, de a hegyvidéki területeken több mint 300 milliméter is összegyűlhet.

Az esőzések miatt több folyó megáradhat, komoly árhullámra lehet számítani a Dunán, a Rábán és a Lajtán. Ide kattintva nézheti meg, hogy jelenleg hol esik az eső.

Ami a hőmérsékletet illeti, ott is hatalmas változás jön. Bár csütörtökön reggel még napsütés fogadta a budapestieket, a nyugati határhoz már megérkezett a markáns lehűlést hozó hidegfront. Kora délutánra

20 fokos kontraszt alakulhat ki az országban.

Ez azt jelenti, hogy a Dunától keletre még kitart a meleg, késő nyári idő, a csúcshőmérséklet meghaladja majd a 25 fokot, délen a 30 fokot is megközelítheti. Ezzel szemben Sopron környékén már most 11 fokra esett vissza a hőmérséklet, és valószínűleg nem is emelkedik tovább.

Tóth Tamás, a közösségi médiában is aktívan magyarázó meteorológus szerda este azt írta: az időjárási front csak a nap végére lépheti át a Duna vonalát. Péntekre virradóra a Dunántúlt tovább öntözi, ekkor már a Duna-Tisza közén is lesz csapadék (néhol hevesebb zápor, esetleg zivatar is). Eddigre a Dunántúl nagy részét tetemes mennyiség, akár 50-80 mm öntözi.

Pénteken nappal a keleti országrész is kaphat egy nagyobb adagot, az Alföldön és az Északi-középhegységben inkább egy-egy spirális kar mentén eshet jelentős mennyiség, beágyazott záporos gócok segítségével.