Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újra átrajzolják a választási térképet: kevesebb körzet lesz Budapesten

Infostart
2024. szeptember 5. 16:21
A lakosságszám-változás miatt Budapesten kettővel kevesebb, Pest vármegyében kettővel több választókerület lehet a következő országgyűlési választáson.

Legkésőbb az év végéig módosítani kell hét Pest vármegyei egyéni választókerület (OEVK) határait, mivel a választópolgárok száma ezekben több mint 20 százalékkal haladta meg az országos átlagot a június 9-i választások napján – derül ki abból a beszámolóból, amelyet a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila nyújtott be az önkormányzati és európai parlamenti választás után az Országgyűlésnek.

A hvg.hu cikke szerint az NVI elnöke jelezte: mivel a vármegyében 2010 és 2022 között a választópolgárok száma közel 90 ezerrel nőtt és további népességgyarapodás prognosztizálható, az egyéni választókerületek számát indokolt 12-ről 14-re emelni, ezzel párhuzamosan Budapesten – ahol jelentős lakosság- és választópolgárszám csökkenés figyelhető meg – 18-ról 16-ra csökkenteni.

Nagy Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy Somogy, Tolna és Fejér vármegyében egy-egy országgyűlési egyéni választókerületben várható, hogy a választópolgárok számának eltérése az országos átlagtól a közeljövőben meghaladja a mínusz 20 százalékot, így ott is rendezni kell a helyzetet.

A módosításokra azért van szükség, hogy a 106 egyéni választókerületben nagyjából azonos számú választópolgár legyen, így érhet ugyanannyit a szavazatuk. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény alapján, ha egy választókerületben a választásra jogosultak száma 20 százaléknál nagyobb mértékben eltér bármelyik irányba, változtatni kell a határokon.