Nyitókép: Lakatos Péter

Gulyás Gergely: új korszak kezdetét látjuk Németországban

Infostart / MTI
2024. szeptember 2. 18:27
A kancelláriaminiszter abban bízik, hogy a németek segíteni fogják Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében.

Új korszak kezdetét jelentheti a türingiai és szászországi német tartományi választások eredménye - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek.

"Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig" - kommentálta a lapnak a német tartományi választásokat Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette: azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerinti szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban, a CDU "választhat, hogy az AFD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze".

Gulyás Gergely kifejtette: a kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt, és ebből a szempontból Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt.

Szerinte ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek. "Ezért bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében." - jelentette ki.

Véleménye szerint az orosz-ukrán háború megítélése szempontjából is érdekesek a német tartományi választások, hiszen Szászországban és Türingiában is a fegyverszállítással szembenálló, azonnali tűzszünetet és békét követelő álláspont jutott többségbe. Jelezte: ott nemcsak az AfD és a BSW (Sahra Wagenknecht Szövetség) képviselte ezt az álláspontot, hanem a CDU-s szász miniszterelnök is, azaz az emberek 80 százaléka a háború és a fegyverszállítás ellen, valamint az azonnali tűzszünet és a béke mellett szavazott.

Megjegyezte: a szász CDU-s miniszterelnök politikája e tekintetben minden szavában szembe ment a szövetségi CDU hivatalos politikájának. Úgy vélte: a pártok közül egyedül a CDU tudott megmaradni néppártnak, akkor is, ha türingiai eredménye története egyik legrosszabb eredménye, Szászországban pedig a miniszterelnöki pozíciónak és a CDU szövetségi politikájával való szembenállásnak köszönhetően tudta megőrizni pozícióit.

A ‘no war, no gender, no migration’ ügyében az AfD és BSW álláspontja közt nincs különbség” – mutatott rá Gulyás Gergely.