Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi okozhatta a kisiklást a Keleti pályaudvarnál

Infostart
2024. augusztus 29. 13:47
A vasárnap este Kolozsvár felől érkező Claudiapolis InterCity kisiklása számos vasútvonal közlekedését borította fel, a Keleti pályaudvaron megszűnt a forgalom több mint egy napra. A vizsgálat kiderítette, hogy egy viszonylag aprónak tűnő hiba okozta a fennforgást.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezetének jelentéséből kiderült, mi okozta az InterCity kisiklását: két törött csavar - írja a Telex. A csavarok az egyik sínpárt rögzítették korábban a váltó tolórúdjához.

A jelentésben az áll: "A 4/a sz. váltó egyik csúcssínjét annak mozgató rúdjához rögzítő csavarok eltörtek, ennek következtében a váltó állításakor az állítórúd a csúcssín tényleges mozgatása nélkül a vágányúthoz szükséges végállásba került, így a biztosítóberendezés a váltót helyes állásúnak érzékelte a két simuló csúcssín ellenére."

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított, annak lezárultával a szervezet a honlapján fogja közzétenni a zárójelentést.

A lap úgy értesült, hogy a két csavar közül az egyik a korrózió miatt már korábban eltörhetett, míg a másik a váltáskor adhatta meg magát.