Nyitókép: Pixabay

Takács Péter: új technológiák jönnek a magyar egészségügybe

Infostart / MTI
2024. augusztus 24. 20:06
A Tranzit Fesztiválon beszél az egészségügyi államtitkár, aki úgy fogalmazott: A kormány egyik legfontosabb célja az, hogy pályán tartsa a munkaképes egészségügyi szakdolgozókat.

Takács Péter a Milyen az egészséges egészségügy? című beszélgetésen elmondta, 2010-hez képest két és félszer több forrással gazdálkodik az egészségügy, az orvosok és az ápolók bérét pedig megnégyszerezték.

Azt mondta, az egészségügy nem "egy könnyű meló", mindenhol kihívásokkal küszködik a humán erőforrás tekintetében, de ha egyszer megérzi az ember, hogy ennek a hivatásnak a szépséget az adja, hogy segíteni tud másokon, akkor sokkal magasabb lesz a boldogsági szintje.

Takács Péter úgy fogalmazott, hogy a magyar egészségügynek nagy a versenyelőnye a többi országgal szemben, mivel harminc éve digitalizált formában rögzítik az adatokat, információkat.

Elmondta,

olyan új technológiák behozatalán és azok rendszerbe állításán dolgoznak most, amelyek a beteg biztonságérzetét és komfortfokozatát növelik, valamint olyan ápolástechnikai eszközök beszerzésén, amelyek óvják az egészségügyben dolgozókat.

Az államtitkár kiemelte: szeptembertől lesz iskolai egészségnevelés. Mint mondta, a legfontosabb célkitűzés az, hogy a prevenciószemléletet helyezzék előtérbe. Hozzátette, az egészségügyi szűrésekre is egy új rendszert fognak kidolgozni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egészségügyben dolgozók teljesítményorientált elismerésére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, ez nemcsak bérben mutatható ki, hanem ehhez egy komplexebb stratégia is kell.

Az egyetem rektora szólt az egészséges életmódról és a prevencióról is. Úgy fogalmazott, hogy ez nem orvostudományi kérdés, hanem inkább oktatási. Az edukációtól függ, hogy ki milyen egészséges életet él. Ebben szerepe van a közoktatásnak, a felsőoktatásnak és az orvosi egyetemeknek - tette hozzá.

Merkely Béla a Covidról szóló kérdésre azt válaszolta: a járvány körbevesz minket, de már nem fog olyan súlyos kórképet okozni, mint akkor, amikor teljesen védtelenek voltunk a vírussal szemben.