Nyitókép: MTI/Vajda János

A világ legnagyobb napelemparkját építik fel Ausztráliában

Infostart / MTI
2024. augusztus 22. 10:19
Az energiatermelés várhatóan 2030-ban kezdődhet meg.

Hatalmas napelemparkot létesít Ausztrália az ország északi részén, a tervek szerint ez lesz a legnagyobb kiterjedésű napelemfarm a világon - jelentette be szerdán az ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Tanya Plibersek tájékoztatása szerint a tervezett napelemparkkal hárommillió hazai háztartás villamosenergia-igényét tudják majd kielégíteni. Óránként 4 gigawatt áramot termel majd a park országos felhasználásra, további 2 gigawattot pedig Szingapúrba exportálnak. A projektnek köszönhetően Ausztrália lesz a világ vezető hatalma a zöldenergia terén - jelentette ki a miniszter.

A SunCable elnevezésű parkot 12 ezer hektáron alakítják ki a napsütötte Északi területen 21 milliárd eurónak (8400 milliárd forint) megfelelő összegből. Az energiatermelés várhatóan 2030-ban kezdődhet meg.

Az ausztrál kormány jóváhagyása mellett a projekt megvalósításához szükség van még a szingapúri és az indonéz hatóságok, illetve az ausztrál őslakos közösségek engedélyére is a továbbító kábelek lefektetése miatt.

Ken Baldwin, a Canberrai Egyetem egyik kutatóintézetének igazgatója kiemelte, hogy a SunCable napelempark lesz a világon az első, amelyben exportra is termelnek majd villamos áramot a napenergia hasznosításával. A kutató szerint a kormánynak még nagyon sok pénzt kell beruháznia annak érdekében, hogy elérje a zéró károsanyag-kibocsátási célját 2050-re. Az utóbbi öt évtizedben óriási összegeket fektettek be a szél- és napenergiaparkok kialakításába, de ezeket a beruházásokat még muszáj megkétszerezni, sőt megháromszorozni a cél teljesítése érdekében - mondta Baldwin.

Májusban az ausztrál kormány bejelentette, hogy terve szerint az ország 2050 után is folytatja a földgáz kitermelését és energiaforrásként való felhasználását, és számításaik szerint ez nem akadályozza, hogy elérjék a zéró kibocsátási célt a következő 30 évben.

Ausztrália jelenleg a világ egyik vezető szén- és gázexportőre. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2022-ben a megújuló energiaforrások a villamosenergia-termelés 32 százalékát, a fosszilis energiaforrások pedig 47 százalékát fedezték.