Nyitókép: Facebook/Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Néhány telefonhívással megkönnyíthetjük a rászoruló diákok iskolakezdését

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. augusztus 21. 14:06
Segélyszervezetek próbálnak segíteni a rászoruló családoknak az iskolakezdéssel együtt járó nehézségek enyhítésében. A KSH adatai szerint majdnem hét és fél százalékkal drágultak a tanszerek egy év alatt, ami átlag feletti emelkedést jelent.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tizenharmadik alkalommal hirdette meg az Iskolakezdés együtt! elnevezésű adománygyűjtését, amellyel idén is kétezer rászoruló gyermek tanévkezdését teszik könnyebbé. A segélyszervezet ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a beérkező adományokból személyre szabott, minőségi tanszercsomagokat állítanak össze a nehéz sorsú diákoknak. Külön csomagot kapnak a fiúk és a lányok, odafigyelnek arra is, hogy az érintett tanuló alsó vagy felső tagozatba jár, sőt ha nem klasszikus tanszerekre, hanem inkább ünneplőruhára vagy tornacipőre van szükségük a gyermekeknek, akkor ezeket az igényeket is igyekeznek teljesíteni.

Gáncs Kristóf hozzátette: csak a rendelkezésre álló keret egységes, ugyanis

minden gyermek esetében 15 ezer forintos keretet állapítottak meg előre,

ami szerinte az adománygyűjtést is „nagyon kézzelfoghatóvá teszi”. A tanszercsomagban részesülő gyermekeket a segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből választották ki.

A felajánlásokat a 1353-as adományvonalon várják, melynek tárcsázásával 500 forinttal segíthetjük a rászoruló gyermekek iskolakezdését, míg nagyobb összegeket a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani. Az ügyvezető igazgató közölte: harminc telefonhívásra van szükség ahhoz, hogy egy gyermek iskolatáskáját meg tudják tölteni a szükséges eszközökkel. Gáncs Kristóf reméli, hogy akciójuk révén és az országos összefogásnak köszönhetően augusztus 31-e előtt mind a kétezer kiválasztott gyermekhez eljuthatnak a csomagok. „Aki megteheti, akár 15 ezer forintos adománnyal is megtöltheti egy érintett diák iskolatáskáját” – jegyezte meg Gáncs Kristóf.

A 2024–2025-ös tanév indulása előtt – az elmúlt évekhez hasonlóan – jelentősen megemelkedtek a költségek, ami nagy terhet jelent sok családnak. A KSH adatai szerint majdnem 7,5 százalékkal drágultak a tanszerek egy év alatt, ami átlag feletti emelkedést jelent.

Egy kétgyermekes családnak így az iskolakezdés akár több mint 100 ezer forintba is kerülhet.

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár nemrég jelezte, hogy a kormány továbbra sem tervezi a családi pótlék emelését. Az Igazgyöngy Alapítvány alapítója szerint a leszakadó térségekben a szegény családokhoz a nagy támogató akciók sem jutnak el, így ők iskolakezdéskor csak a tankerületekre és az önkormányzatokra számíthatnak, általában egy-egy csomag erejéig.

L. Ritók Nóra ugyanakkor hangsúlyozta: nem elég egy csomag füzet felajánlása, a gyermekeknek többek közt táskákra, tornafelszerelésre, ruhákra, cipőkre és egyéb tanszerekre is szükségük van. A számukra elérhető támogatások ugyanakkor ennek a töredékét sem képesek biztosítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Harminc telefonhívás egy tanszercsomagot jelent egy rászoruló diáknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást