Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

17 ezren jelentkeztek a pótfelvételire

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 16:57
Sokan választották a pedagógusképzést.

Kifejezetten sikeres volt a pótfelvételi, több mint 17 ezren adták be jelentkezésüket a magyar egyetemekre és főiskolákra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, külön örömteli, hogy a felvételizők 65 százaléka nemzetgazdasági, munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott. Ide tartoznak többek közt a műszaki, az agrár- és a természettudományos szakok, valamint a pedagógusképzés - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az idei pótfelvételi eljárásban a pedagógusképzés lett az "aranyérmes", erre a területre több mint 4700-an adták be a jelentkezésüket, messze meghaladva a rendre legtöbbeket vonzó gazdaságtudományi képzéseket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a fiatalok körében népszerű még az orvosi, informatikai és műszaki képzési terület is.

Elmondta továbbá, hogy a pótfelvételizők 44 százaléka állami ösztöndíjas képzést jelölt meg. A jelentkezők kétharmada alapképzésre szeretne bekerülni, 15 százalékuk pedig mesterképzésre felvételizett - tette hozzá.

Az államtitkár fontos eredménynek nevezte, hogy tovább erősödött az egyházi fenntartású intézményeket választók aránya: ezúttal a felvételizők 23 százaléka jelentkezett egyházi egyetemre vagy főiskolára.

A fiatalok 56 százaléka választott modellváltott intézményt, 13 százalékuk pedig állami egyetemen szeretne továbbtanulni - ismertette.

Varga-Bajusz Veronika kitért arra is, hogy a felvételi eljárás hiánypótlási szakasza augusztus 15-ig tart, ezután tartják meg az egyetemek a szóbeli elbeszélgetéseket, intézményi felvételiket.

A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg, a pótfelvételin sikeres leendő hallgatók így szeptemberben megkezdhetik tanulmányaikat a választott szakon - mondta az államtitkár, kiemelve: mindenkit vár a megújult magyar felsőoktatás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga-Bajusz Veronika az InfoRádióban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást