Nyitókép: Javier Ghersi/Getty Images

Fizetési felszólítást kapott Magyarország, 200 millió eurót követel Brüsszel

Infostart
2024. július 24. 12:22
A magyar kormánynak 45 napja van az Európai Unió Bírósága által megítélt 200 millió eurós bírság megfizetésére – derül ki az Európai Bizottság leveléből.

Az Európai Bizottság (EB) július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak – tájékoztatta a Népszavát Christian Wiegand szóvivő. Ebben a testület egyrészt tájékoztatást kér arról, hogyan kíván megfelelni az idén június 13-án, illetve 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt 45 napos határidőt szab egy 200 millió eurós bírság kifizetésére. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, amiért nem teljesítette a bírói testület egyik korábbi ítéletét. A pénzbírság két részből áll: egyrészt az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió euró átalányösszeget kell fizetnie az EU kasszájába, ezen felül naponta egymillió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal.

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyarországi hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Ha a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.