Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Pintér Sándor: október–novemberben indul az új határellenőrzési rendszer

InfoRádió
2024. július 22. 17:01
Az Európai Unió tagországainak igazságügyi és belügyminiszterei tartottak informális ülést Budapesten a magyar EU-elnökség keretében. A Várkert Bazárban rendezett tanácskozásról Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatott.

Együttműködés nélkül nem lesz biztonság az Európai Unióban - összegezte a tanácskozás egyik megállapítását a belügyminiszter.

"Gyorsabban kell reagálnunk a kihívásokra, gyorsabb válaszokat kell adnunk. Egy-egy ország nem tudja gazdaságilag biztosítani a különféle elvárások teljesítését. Központi gazdasági alapot kell létrehozni, hogy ezeket a feladatokat megfelelő módon ellássuk" – fogalmazott Pintér Sándor.

A határőrizeti és a menekültügyi szervek információs rendszerekhez való hatékony hozzáférését biztosító úgynevezett uniós interoperabilitási csomaggal kapcsolatban elmondta, hogy október-novemberben indulhat el a határellenőrzési rendszer, amely lényegesen javítja majd a belső biztonságot és segíti a terrorizmus elleni küzdelmet. Ám a határt átlépni kívánó belépőknek is meg kell ismerniük majd az új rendszert, hogy tudják, miként érhetik el könnyebben a céljukat.

"Ezt az Európai Bizottság önállóan nem tudja elérni, az uniós elnökség sem – a sajtó közreműködése és segítsége kell, hogy minél hamarabb, minél többen megismerjék a későbbiekben ennek a rendszernek az alkalmazhatóságát" – hangsúlyozta.

Igényként fogalmazódott meg a menekültstátuszra nem jogosultak visszaküldéséhez szükséges intézményrendszer kialakítása, valamint a visszaküldés felgyorsítása, hatékonyságának növelése. Mint a belügyminiszter elmondta, közös gazdasági alapot kell létrehozni ahhoz, hogy ezt megfelelően, gyorsan és az egyenlő esély fenntartásával tudják az országok teljesíteni.

Az illegális migráció elleni küzdelembe még több országot be kell vonni – Pintér Sándor belügyminiszter szerint a tárcavezetők ebben is egyetértettek az informális ülésen.

A tárcavezető arra az újságírói felvetésre, hogy sok ország nem miniszteri szinte képviselteti magát az ülésen, úgy reagált, hogy tíz miniszter jött el, ez "békeidőszakhoz képest megfelelő létszám", de bízik benne, hogy a rendes ülésekre valamennyi kollégája eljön majd. Megjegyezte azt is, hogy nagyon felkészült kollégák vettek részt a tanácskozáson és értékes hozzászólások születtek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
EU-elnökség, miniszteri informális ülés - Pintér Sándor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást