Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Jelentős szúnyoginvázió alakult ki, és még ennél is van rosszabb hír

InfoRádió / MTI
2024. július 22. 18:26
Tizenkét vármegye kétszázkilencvenhét településén irtják a szúnyogokat összesen 62 ezer hektáron a héten. (OKF) hétfőn az MTI-t.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a kifejlett szúnyogok elleni földi védekezés a Szigetközben, a Dunakanyarban, a Tisza-tónál, valamint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye több településén folytatódik.

A héten pótolják a szeles időjárás miatt Békés vármegyében elmaradt múlt heti kezeléseket is. A platós gépjárművekről végzett permetezést az esti, éjszakai órákban hajtják végre. A gyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Kitértek arra is, hogy az idei évben a folyó menti településeken, főképp a Duna, a Rába és a Dráva mentén jelentős szúnyoginvázió alakult ki a nyár első felében. Az elhúzódó áradás következtében óriási területeken alakultak ki a csípőszúnyoglárváknak ideális élőhelyek. Az ártéri erdőterületek azontúl, hogy kiváló szaporodóhelyet biztosítanak a szúnyogoknak, jellemzően védett természeti területen találhatók, ahol

nem lehet szúnyoggyérítést végezni.

Az elmúlt két hétben az extrém hőség hatására javarészt felszáradtak a folyamatos utánpótlást biztosító tenyészőhelyek, így a gyérítés hatására érezhetően csökken a szúnyogártalom – mutattak rá a közleményben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
297 településén irtják a szúnyogokat a héten
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást