Nyitókép: Pixabay

Térdre kényszerült a globális légi közlekedés jó része, Ferihegy sem úszta meg

Infostart
2024. július 19. 11:00
Úgy tűnt, a Microsoft felhőszolgáltatásában van a hiba, de aztán kiderült, hogy egy másik cég frissítése miatt álltak le tömegesen számítógépek világszerte: számos bank, a brit háziorvosi szolgálat, több médiacég tapasztal üzemzavarokat, az amerikai segélyhívó is leállt. Világszerte rengeteg repülőtéren van gond a beléptetéssel vagy a biztonsági átvilágítással. Ferihegyen három légitársaság rendszere érintett, de mivel globális fennakadások vannak, a többi gép közlekedése is változhat.

Világszintű számítógépes leállásokat okoz egy informatikai probléma. Eleinte úgy tűnt, hogy a Microsoftnál van a gond, mert a cégnél csütörtök éjjel történt egy leállás, amikor több amerikai légitársaságnál jelentkeztek informatikai problémák a cég Azure felhőszolgáltatásában tapasztalt hiba miatt, de azt néhány órával később javították. Mint a Telex írja, később azonban kiderült, hogy nem náluk, hanem a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt hiba.

A cégnél kiadtak egy hibás frissítést, amely több ezer windowsos PC-t és szervert bénított meg. A cég Falcon Sensor nevű termékével kapcsolatos hiba miatt az érintett gépek lefagynak, és a kék halál után nem tudnak megfelelően újraindulni. A világ legnagyobb utasszámával dolgozó légitársasága, az American Airlines is megerősítette, hogy a Crowdstrike-nál jelentkező hiba miatt álltak le a járatai.

Mivel világszerte számos vállalat használja a CrowdStrike termékeit a Windows-alapú rendszerei védelmére, a hiba kiterjedt leállásokat okozott.

A frissítést visszavonták és kijavították, de a már érintett gépek működése még nem állt helyre. A cég a Microsofttal közösen dolgozik a probléma megoldásán.

  • Péntek délelőttre több európai, ázsiai, amerikai és ausztráliai reptér és légitársaság is leállt vagy akadozva működik, sorra érkeznek a jelentések beléptetőkapuk lefagyásáról, rendszerek elérhetetlenné válásáról.
  • A londoni tőzsdén is vannak fennakadások.
  • A Sky News brit tévécsatorna péntek reggel nem tudott adást sugározni, és később is akadozva működött. Több ausztrál tévéadó is hasonló gondokkal küzd.
  • A brit háziorvosi szolgálat foglalási rendszere sem múködik megfelelően.
  • Amerikában a 911-es segélyhívó vonalak is elérhetetlenné váltak.

Az Airportal.hu a Budapest Airport tájékoztatása alapján azt írja, hogy a globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A probléma a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti.

Több légitársaság megkezdte az utasfelvétel manuális elvégzését, ami sokkal lassabb folyamat, mint az elektronikus, így hosszabb sorbanállás várható.

A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít.

A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, ha rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást, vagy csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a 2A terminálra lépjenek be, és menjenek az utasbiztonsági ellenőrzéséhez. A további torlódások elkerülése érdekében azt is kérik, hogy az utasok kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe.

Fotó: Infostart

Az Infostart egyik olvasója épp Amszterdamból érkezett Budapestre péntek reggel. A KLM járatára történő beszállás közepén jött a rendszerleállás. Az addig már becsekkolt utasok simán feljutottak a gépre, a többiek check-in-folyamatát kis tanakodás után kézzel oldották meg. A gép nagyjából egy órás késéssel szállt fel, de a járatot a stewardessek takarították ki, mert a reptéren a ki-beléptetés és átvilágítás gondjai miatt a takarítószemélyzetet nem tudták felengedni a gépre. Ugyanilyen technikai okból catering sem volt a gépen a beszámoló szerint. Ferihegyen a mobiltelefonjukba mélyedve várakozó utasok tömegét látta a történtekről beszámoló utas.

fotó: Infostart


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Globális informatikai hiba miatt késik a beszállítás a reptéren
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást