Nyitókép: Anna Moneymaker

Rálőttek Donald Trumpra egy választási gyűlésen, könnyebben sérült meg - a nap hírei

InfoRádió
2024. július 14. 22:12
A világ számos vezetője mellett az Európai Unió, a NATO és az ENSZ is elítélte a volt amerikai elnököt ért támadást. Itthon a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki hétfőre a HungaroMet öt dél-keleti vármegyére a hőség miatt.

Rálőttek Donald Trumpra egy választási gyűlésen, de csak könnyebben sérült meg. A Pennsylvania államban tartott rendezvényen a közönségből egy ember meghalt, ketten megsérültek. A 20 éves támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le. A merénylet ellenére Donald Trump az eredeti terveknek megfelelően részt vesz a jövő heti republikánus nemzeti konvención, ahol várhatóan hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének. Donald Trump a kórház elhagyása után közösségi oldalán úgy fogalmazott: nem lehet hagyni, hogy a gonosz győzedelmeskedjen és soha korábban nem volt annyira fontos az amerikai nép egysége és ereje mint most.

A világ számos vezetője mellett az Európai Unió, a NATO és az ENSZ is elítélte a Donald Trump ellen elkövetett támadást. Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalán támogatásáról biztosította Donald-Trump-ot. Joe Biden amerikai elnök szerint mindenkinek el kell ítélnie a történteket, hangsúlyozta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában. Az ukrán elnök is elítélte a támadást. Kreml úgy reagált: Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását. A támadást elfogadhatatlannak nevezte Kína, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Izrael is.

Montenegróban megerősítette a rendőrség Milo Djukanovic korábbi államfő védelmét. A belügyi tárca ugyanakkor nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint merényletet terveznek a politikus ellen. A montenegrói közszolgálati televízió korábban azt közölte: Milo Djukanovic tájékoztatta az illetékes hatóságokat, hogy egy külföldi bűnszervezet merényletet tervez ellene.

Cáfolta a Hamász azt a korábbi értesülést, miszerint felfüggesztette a túszalkuról és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat az egyik vezetője likvidálásának szombati kísérlete után. A Hamász egyik magas rangú tisztviselője bejelentette, hogy a szombaton célba vett Mohammed Deif jól van. A merényletkísérletben palesztin források szerint több tucat gázai vesztette életét.

Berlinben 7 tüntető és 17 rendőr sérült meg, amikor a rendfenntartók összecsaptak mintegy hatszáz palesztinpárti tüntetővel. A demonstráción 28 ember ellen emeltek vádat testi sértés, ellenszegülés, illetve uszítás miatt.

Németországban 3 ember meghalt és kettő megsebesült egy támadásban egy baden-württembergi kisvárosban. A rendőrség szerint feltehetően egy családi viszály elfajulása vezetett a gyilkosságokhoz és a lövöldöző is a halottak között van. A Bild című német lap úgy értesült, hogy egy vadász támadhatott rá saját családtagjaira.

Életbe lépett az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló uniós irányelv módosítása – közölte az Európai Bizottság. A változtatások szigorúbb fellépést tesznek lehetővé. A tagországoknak emberkereskedelemként kell kezelniük a kizsákmányolással járó béranyaságot, a kényszerházasságot és az illegális örökbefogadást is. A tagországoknak az irányelvet 2026. július 15-ig kell átültetniük saját jogrendjükbe.

Észak-Macedóniában válsághelyzetet hirdettek 30 napra az erdőtüzek miatt. Az intézkedést azután hirdették ki, hogy szombaton mintegy százhektárnyi legelő és erdő égett le. Észak-Macedóniában több mint egy hete tombol a hőség, a hőmérséklet nap közben több helyen is elérte a 42 Celsius-fokot, vörös riasztás van érvényben. Az előrejelzések szerint a hőség még legalább egy hétig nem enyhül a térségben.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet öt dél-keleti vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Emellett az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. További tizenegy vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt.

Mentőautó és személygépkocsi ütközött Budapest 11. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a balesetben a mentőautóban szállított beteg és kísérője, valamint a személyautó vezetője, továbbá a mentőszemélyzet két tagja könnyebben megsérült. A baleset a Nagyszőlős utca Bocskai út és Kosztolányi Dezső tér közti szakaszán történt.

Kedden tartják meg a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbáját - közölte a francia sportminisztérium. A főpróbát eredetileg június 24-re tervezték, de a folyó áradása miatt módosítani kellett a dátumon. A Szajna kelleténél gyorsabb folyása most is okozhat gondokat, mivel a vízi járművek túlságosan gyorsan haladnak a folyón, ezért a ceremóniára tervezett nagyobb hajókat a főpróbán várhatóan nem használják.