Nyitókép: Christian Dauphin/Getty Images

Gálik Zoltán az AfD EP-frakciójáról: rövid távon stabil lesz, de…

InfoRádió
2024. július 11. 12:54
Összegyűjtötte a szükséges számú partnert, így Szuverén Nemzetek Európája néven frakciót alakított az Alternatíva Németországért az Európai Parlamentben.

A német AfD által alapított formációhoz kilenc országból huszonnyolc képviselő csatlakozott, köztük a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Borvendég Zsuzsanna is. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint formális és nem formális szempontból is számottevő lehet a jobboldali politikai erők szerepe az Európai Parlamentben.

A Szuverén Nemzetek Európája várhatóan a legkisebb pártcsoport lesz az európai integráción belül, és egyben a legradikálisabb. Különböző európai parlamenti bizottsági és egyéb helyeket alkufolyamatok eredményeként kaphatnak. A frakció megalakulása természetesen pénzzel is jár, amiből aztán a saját költségeiket is fedezni tudják – jegyezte meg a szakértő.

Gálik Zoltán úgy látja, nem lehet előre tudni, hogy az új képviselők mennyire lesznek kitartóak az új frakciók mellett. Rövid távon, az EP megalakulása utáni hónapokban az egyetemi docens azt valószínűsíti, hogy a frakciók stabilak lesznek, később azonban előfordulhatnak mozgások, átülések, esetleg megszűnések. „Az előző évek tapasztalatai alapján minden elképzelhető” – fogalmazott.

Toroczkai László, az új képviselőcsoporthoz csatlakozó Mi Hazánk elnöke azt írta, „olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült. (…) A szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot (…). Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – tette hozzá üzenetében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gálik Zoltán az AfD EP-frakciójáról: rövid távon stabil lesz, de…
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást