Nyitókép: Magyarország kormánya

Szépen hasít a SZÉP-kártya – nagyon megugrott a fizetések száma

Infostart
2024. június 24. 06:13
Az üzletekben történő SZÉP-kártyás fizetés ideiglenes újbóli bevezetése miatt a vásárlások száma és értéke is megemelkedett tavaly.

A bolti vásárlás ideiglenes lehetősége és a béren kívüli juttatások megemelése miatt az előző év végén negyven százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma – írja az Economx.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikai adatai szerint a fizetések száma és értéke 2022 harmadik negyedévétől csökkent, de ez a tendencia 2023 harmadik negyedévében megállt. A változás elsősorban annak a következménye, hogy

az üzletekben történő SZÉP-kártyás fizetés ideiglenes újbóli bevezetése miatt a vásárlások száma tíz százalékkal, értékük pedig húsz százalékkal emelkedett.

A negyedik negyedévben tovább növekedett a forgalom, a tranzakciók száma húsz százalékkal, míg az értékük 52 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly decemberben a bolti vásárlási lehetőség megszűnésének közeledtével, az egyszeri SZÉP-kártyás juttatások kifizetésével és a karácsonyi időszakkal összefüggésben a tranzakciószám negyven százalékkal ugrott meg az előző évhez képest, miközben az egyenlegek nem csökkentek.