Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kinek gratuláljon most Tarlós István? Így vágta át a gordiuszi csomót

Infostart
2024. június 10. 15:25
A 2019-ben leváltott főpolgármesternek Vitézy Dávid és Karácsony Gergely számára is van mit mondania, de abból indul ki, ez marad a végeredmény.

Az ATV.hu a főpolgármester-választás másnapján megkereste Tarlós Istvánt a történtek értékelése kapcsán.

A 2010 és 2019 között regnáló főpolgármester azt gondolta, Karácsony Gergelynek sokkal több esélye van pozíciója megtartására, mint amennyi sansza Vitézy Dávidnak lehetett a szék elfoglalására, végül azonban belátta, "Vitézy Dávid nagyon tiszteletreméltóan szerepelt, nyílttá tette a versenyt" - utalt arra, hogy a jelenleg ismert eredmény szerint mindkét aspiráns 371 ezer szavazatot szerzett, de a regnáló városvezető 324-gyel azért mégiscsak többet kapott riválisánál, akinek a javára a fideszes Szentkirályi Alexandra pénteken visszalépett.

Egyelőre nem tudni, mire hivatkozva, de Vitézy Dávid jelezte, újraszámlálás következhet a szoros versenyt követően, az érvénytelen szavazatok száma ugyanis több húszezernél, vagyis sokszorosa a két esélyes jelölt közti szavazatkülönbségének.

Arról itt írtunk, hogy ahhoz, hogy valaki újraszámláltasson szavazatokat, törvénytelenségre kell bukkannia.

Arra egyébként Tarlós István is rámutatott, hogy jogi értelemben nincs vége a választásnak, de ha így marad a végeredmény, abban az esetben mindkét jelöltnek gratulál, Karácsony Gergelynek a győzelemhez, Vitézy Dávidnak pedig ahhoz, hogy ilyen nyílttá tette a versenyt.