Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Karácsony Gergely: lesz még egy kis huzavona

InfoRádió
2024. június 10. 08:58
Budapest nem adta meg magát az ostromlóinak - jelentette ki Karácsony Gergely hajnali negyed 4-kor a Városháza Parkban. A főpolgármester szerint a mostani eredmények jelentős változásokat hoznak a politikai oldalak között.

A kiélezett előzetes választási párharc ellenére Budapest továbbra is egy sokszínű város lesz - hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza parkban hajnalig várakozó szimpatizánsai előtt.

"Szeretném megköszönni minden budapestinek, aki részt vett ezen az igazán izgalmasan végződött önkormányzati választáson. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott abban, hogy megvívjam azt a küzdelmemet, amelyet nem magamért, hanem a városomért vívok. Reménykedve nézek a jövőbe, és tudom azt, hogy lesz még egy kis huzavona, amelynek a végén pontot tehetünk erre a folyamatra. De hiszek abban, hogy Budapest megmarad egy sokszínű, szabad és szolidáris városnak" - fogalmazott a főpolgármester.

Arról is beszélt, hogy a mostani eredmények jelentős változásokat hoznak a politikai oldalak között.

"A választás, hogy ha megnézzük az EP-eredményeket is, azt mutatja, hogy a budapestiek nem akarnak már »orbánisztánban« élni. Mutatja azt is, hogy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező napokban még több együttműködésre, összefogásra, közös gondolkodásra, közös hitre, reményre kell találnunk, hogy Budapestet meg tudjuk őrizni szabadnak, zöldebbé és szolidárisabbá tenni. Szóljon most már a politika az életünkről, és azt a programot, amelyet én a budapestieknek ajánlottam, bárkivel szövetségben, de meg fogom valósítani."

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapest nem adta meg magát az önkormányzati választáson.

"Tudom, kell még néhány nap, amíg megnyugszanak a kedélyek, és egészen pontosan tudni fogjuk, hogy milyen csapattal kell menni előre, de végső soron a helyzet mégiscsak az, hogy ez a város nem adta meg magát az ostromlóinak, ez a város büszke, szabad, és az is marad."

Azt is mondta még, hogy nekik is "másképp kell csinálni a dolgokat", de vannak örök dolgok: az például, hogy ez a város lehet mindenki otthona.

A számok

Az adatok száz százalékos feldolgozottsága mellett a következőket tudjuk a főpolgármester-választásról:

  • a Karácsony Gergelyre leadott szavazatok száma: 371 466 (47,53 százalék)
  • a Vitézy Dávidra leadott szavazatok száma: 371 142 (47,49 százalék)
  • mivel 1 százaléknál kisebb a különbség (324 darab), újraszámlálás várható
  • a Fővárosi Közgyűlésbe 10 fidesz-KDNP-s, 10 tiszás, 7 DK-MSZP-P-s, 3 LMP-s-vitézys és 3 kutyapárti politikus ülhet be, ami rendkívül bonyolulttá teszi a többség (17 fő) kialakítását a közgyűlésben, főként úgy, hogy még a főpolgármester személye sem biztos
  • a két főpolgármester-jelölt közti különbségnél jóval több érvénytelen szavazatot találtak a szavazatszámlálók.

Vitézy Dávid a választás éjszakáján szintén megerősítette, újraszámlálás következhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karácsony Gergely értékelése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást