Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Századvég: Vitézy Dávid "a legkedveltebb főpolgármester-jelölt"

Infostart
2024. június 7. 08:11
A kutatóintézet a megkérdezett budapestiek válaszai alapján állította össze a népszerűségi rangsort.

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és

szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt

a választási versenyben - írja a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása nyomán az Index. A felmérést a politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő), felnőtt budapesti lakosság körében végezték, a célja a főpolgármester-aspiránsok népszerűségének kimutatása volt.

A kutatási adatok szerint a politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék). Mint kiderült,

Vitézy Dávid az egyetlen olyan főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi választó vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (38 százalék).

A jelenleg regnáló Karácsony Gergelyről 44 százalék nyilatkozott pozitívan, míg Szentkirályi Alexandrát 38 százalék ítéli meg pozitívan.

Amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ. A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek 2 százaléka látná szívesen főpolgármesterként - írja a lap.

A kutatás szerint ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók listáján, Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív fővárosiak 48 százalékának, míg Karácsony Gergely a válaszadók 42 százalékának támogatását kapná meg most vasárnap.