Nyitókép: Unsplash

Megversenyeztették a magyar és a horvát tengert – itt az eredménye

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. június 2. 11:56
Párok és négyfős családok balatoni és horvátországi nyaralási költségeit vetette össze friss tanulmányában a Pannon Egyetem. A részletekről Sulyok Juditot, a Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát kérdeztük.

A Pannon Egyetem kutatói a Balatonnál és a horvát tengerparton is 15 kedvelt úti célt választottak ki, szállástípusok alapján vetették össze a lehetőségeket, kemping, apartman és szálloda kategóriában, önellátással, reggelivel vagy félpanziós ellátással – részletezte az InfoRádióban Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Általában a balatoni kempingek a mobilházak miatt kicsivel drágábbak a horvátországi kínálatnál, minden más szállás esetében viszont a magyar tenger a kedvezőbb. Előbbiek esetében 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy. Az apartmanokat illetően a balatoni és tengerparti oldalon egyaránt találni kiugróan drága, de az átlagosnál jóval kedvezőbb ajánlatot. A Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa szerint tulajdonképpen mindkét desztináció „bája”, vagy épp nehézsége, hogy nagyon széles körű a kínálata, és nagyon széles célcsoportok számára elérhető.

Egy egyhetes üdülés idejére egy párnak a szállás (kemping önellátással, apartman önellátással, szállodai félpanzióval, szállodai reggelivel) Horvátországban 500-970 ezer forint, a Balaton esetében 470-685 ezer forint közötti összegbe kerül. Egy négytagú család esetében viszont nincs ekkora különbség, az Adrián 600 ezer és 1,8 millió, a Balatonon 630 ezer és 1,2 millió forint között mozog.

Az egyéb szolgáltatások költségeit illetően Sulyok Judit elmondta: a balatoni strandok belépődíjai – amiért különféle komfortos szolgáltatások is járnak – nagyjából azonos szinten mozognak azzal, hogy a tengerparton fizetni kell a parkolásért, napágyért, esetleg mosóért és zuhanyzóért – jegyezte meg.

A kutatás rámutat arra is, hogy az élelmiszerárakban minimális az eltérés a magyar boltok javára, az utazás nagyobb távolság lévén többe kerül, az üzemanyagárak között ugyanakkor nagyjából 20 forint a differencia. A déli szomszédunkban jelenleg a 95-ös benzin átlagára 625 forint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megversenyeztették a magyar és a horvát tengert, ez lett az eredménye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást