Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

75 százalék fölé emelkedett a magyarországi földgáztárolók töltöttsége

Infostart / MTI
2024. május 30. 14:42
Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége. A hazai arány a negyedik legmagasabb Európában, a felhasználáshoz mért mutatónk 48 százalék feletti, a harmadik legkedvezőbb a kontinensen - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

Az uniós feltöltési terv alapján Magyarországnak július elejére kellene elérnie a 65 százalékos szintet, ez az elvárás már jóval korábban, május elejére teljesült. A végleges célérték november elsejei határidővel az Európai Unió földfelszín alatti tárolóval rendelkező tagállamai számára egységesen 90 százalék.

A jelenleg elérhető mintegy 5 milliárd köbméternyi készlet több mint kétszerese az elmúlt fűtési szezonban a háztartások által felhasznált mennyiségnek - közölte az EM.

A betárolás már április első felének nyárias napjaiban megkezdődött.

A meleg tavaszi időjárás miatt a múlt hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest 42 százalékkal alacsonyabb volt a lakossági földgázfogyasztás.

Magyarország a megelőző öt év átlagához képest egymást követő két esztendőben is ötödével csökkentette a gázfelhasználást. A megfelelő felkészülés és a tudatosabb fogyasztás is hozzájárult a hazai ellátásbiztonság zavartalan fenntartásához - jegyezte meg közleményében a tárca.