Nyitókép: Getty Images/ WC.GI

Itt az igazság tigrisszúnyogcsípésről – a szakember elmondja, ki adhat vért

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2023. augusztus 28. 17:19
Nincs területi korlátozás a véradásban a tigrisszúnyogcsípések miatt – jelentette ki Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese, de jelezte, két fővárosi kerületben és Szegeden megkérdezik a jelentkező donorokat, emlékeznek-e nagy méretű szúnyog csípésére, és ha igen, az kizáró ok.

"Ez a hír egyáltalán nem igaz. Valaki valamit félreértett. Nincs területi lezárás, minden területen ugyanúgy zajlanak tovább a váradások" – mondta az InfoRádióban Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese arra reagálva, hogy megjelent a sajtóban, a tigrisszúnyogok elterjedése miatt egyes területeken nincs véradás.

Az OVSZ szakmai vezetője közölte, hogy Budapesten a XVI. kerület, a XXII. kerület, illetve Szeged számít a szúnyogcsípés szempontjából kockázatos területnek, és a véradásból az esik ki, aki ezekről a területekről jelentkezik, és pontosan emlékszik arra, hogy egy átlagostól eltérő méretű, színezetű szúnyog, vagyis tigrisszúnyog csípte meg az elmúlt 30 napban.

Egy vérrel teli nőstény Aedes albopictus szúnyog emberi gazdán táplálkozik.
(Photo by Smith Collection/Gado/Getty Images).

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, mi van akkor, ha nem vesszük észre, mi csíp meg minket, és sokszor már csak magával a csípéssel szembesülünk. Nagy Sándor szerint viszont nem minden szúnyog hordozza ezt a fertőzést, nem mindenki kapja el a fertőzést, ráadásul ha elkapjuk, akkor is általában tünetmentes a betegség lefolyása. Miután ez egy kicsi kockázat, adminisztratív módszerrel kezelik.

"Senkinek nem kell félni attól, hogy mostantól a vérkészítmények veszélyesebbek lennének, mint korábban,

hiszen ugyanezt a gyakorlatot folytatjuk most már évek óta. Tavaly és tavalyelőtt is voltak érintett kerületek az országban, és nem volt fertőzésátvitel" – jelentette ki Nagy Sándor.

Tehát az érintett kerületekben és Szegeden élő lakosok akkor is mehetnek vért adni, ha van olyan szúnyogcsípésük, amiről nem tudják megállapítani, milyen szúnyogtól származik. A tájékoztatóban kép is szerepel a szúnyogról, leírás is van róla, de nem azt kérdezik meg, hogy "Önt megcsípte-e?", hanem azt, hogy "Emlékszik-e rá?", mert ha nem emlékszik, akkor úgy tekintik, hogy nincs ilyen kockázat.

Ha utólag mégis kiderül, hogy az illető Nyugat-nílusi lázban szenved és vért adott, akkor felderítik az esetet. Kivizsgálják, hogy mi lett a vér a sorsa, és tájékoztatják a kórházat. "Több évre visszamenőleg nem volt ilyen eset, és ez egy nagyon szűkülő kockázat, hiszen nagyon sok körülménynek kell ahhoz együtt állnia, hogy ebből valóban komoly szövődmény legyen" – mondta Nagy Sándor, és hozzátette: aggodalomra semmi okuk sem a vért adóknak, sem azoknak, akik kapnak.

Idén ráadásul a jelentések száma picivel alacsonyabb, mint a tavalyi időszakban volt, noha évről évre azt lehet olvasni, hogy egyre nagyobb számban vannak jelen a tigrisszúnyogok. Nagy Sándor azt mondta, figyelik a helyzetet, és ha azt látnák, hogy durván növekvő tendenciát mutat, akkor kellene gondolkodni azon, hogy miként lehetne más módszerrel csökkenteni a kockázatot. Ha egy adott területről túl sok jelzést kapnának, akkor dönthetnek úgy például, hogy ott ne legyen véradás.

Megjegyezte:

ha nagy területeken nem vennének vért, akkor az ellátás biztonságát kockáztatnák, hiszen napi 1600-1800 jelentkezőre van szükség,

nem mondhatják, hogy 500 vérrel kevesebbet vesznek.

"A világ is küzd ezzel a kérdéssel. Európában sok országban ugyanezzel a jelenséggel szembesülnek. Lehet, hogy el fog jönni az idő, amikor azt mondjuk, ez már egy olyan szintű kockázat, hogy valamilyen laboratóriumi vizsgálattal kell csökkenteni ezt a kockázatot. Jelenleg még nem tartunk itt" – mondta Nagy Sándor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Sándor: csak azok ne adjanak vért, akik konkrétan tudják, hogy tigrisszúnyog csípte meg őket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást