Nyitókép: monstArrr_/Getty Images

Őszre ígérik az e-rollerek KRESZ-be emelését, itt vannak a sarokkövek

Infostart
2023. augusztus 2. 05:00
Szorul a szabályozási hurok az eddig gyakorlatilag teljesen szabadon, minden szabály nélkül, szinte bárhol használható elektromos rollerek körül.

Az elektromos rollerek közlekedésének szabályozására a KRESZ-ben nagyon nagy szükség lenne, mivel egyre több az olyan a közterületeken, a közutakon bekövetkező személyi sérülésekkel és anyagi károkkal járó baleset, amiben érintettek az új fajta roller eszközök.

Nem véletlen, hogy a közlekedési miniszter nemrégiben ígéretet tett arra, hogy a belügyi tárcával közösen úgy vizsgálja majd felül a KRESZ-t, hogy az új jogszabályban már helyet kapnak az elektromos rollerek is. Egyelőre azonban még nem dőlt el, hogy az e-rollerekre a kerékpárokra vagy a segédmotorokra vonatkozó szabályok lesznek-e majd érvényesek - olvasható az Index összeállításában.

A kormányzat az e-rollerekre is vonatkozó KRESZ-módosítást még 2023. első felében tervezte bevezetni, azonban a változtatás elmaradt a kormányzati átalakítások miatt. Lázár János a közlekedési tárca vezetője pedig július 11-én közölte, hogy megkezdték a KRESZ felülvizsgálatának előkészítését, mert az jelenleg nem ad megfelelő választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre. Az új közlekedési minisztérium ezért most a Belügyminisztériummal közösen vizsgálja felül a KRESZ szabályait, és az így elkészült tervezetet ősszel bocsátja majd várhatóan társadalmi vitára.

Márciusban Révész Máriusz államtitkár még azt jelentette be, hogy elkészült az elektromos rollereket érintő, vonatkozó KRESZ-módosítás tervezete, amely szerint

a 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra.

Ez a szabályozás azonban csak a kis sebességű e-rollereket, segwayeket és a rollermegosztó szolgáltatások eszközeit érintené – tette hozzá –, mert ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, akkor az már segédmotoros kerékpárnak minősül és például kötelező a használatakor sisakot viselni.

A lap azt írja, hogy feltehetően egy a németországihoz hasonló, viszonylag szigorú szabályozása várható az elektromos rollerek használatának.

Németországban az elektromos rollerek kizárólag saját rendszámmal közlekedhetnek. Így a rendőri ellenőrzéseknél igazolható a megléte annak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnak, amelyet az e-rollerekre is évente meg kell kötniük a tulajdonosoknak. A szabályozás szerint az e-rollereket 14 éven aluli személyek nem használhatják, és bár a bukósisak nem kötelező az idősebbeknek, de azért erősen ajánlott. Ugyanakkor sebességkorlátozás is vonatkozik a rolleresekre. Kerékpár- vagy autóúton legfeljebb 20 km/órás tempóban lehet velük hajtani.