Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Számok - Tömegek költöznek a városi agglomerációba, figyelmeztet a volt közlekedési államtitkár

Infostart
2023. június 8. 09:30
A megváltozó lakhatási szokások miatt elengedhetetlen az elővárosi vasútvonalak fejlesztése - érvel posztjában Vitézy Dávid.

A budapesti agglomeráció növekedése megállíthatatlannak tűnik, Érd lakossága 12 százalékkal, 63 ezerről 71 ezerre, Szigetszentmiklósé 17 százalékkal, 35 ezerről 40 ezer fölé, Budakeszié 15 százalékkal, 13-ról 15 ezerre nőtt - írja a Vitézy Dávid.

A volt közlekedésért felelős államtitkár úgy látja, hogy "a külső kerületek elővárosi vasútfejlesztése, a hévek fejlesztése, az agglomerációs buszsávok fejlesztés nem lehetne időszerűbb".

Ezek után sorolja, hogy a kormány mi mindent függesztett fel, ami az ilyen jellegű közlekedésfejlesztést illeti.

  • a Déli Körvasút pesti része,
  • a tervezett új népligeti állomás az Üllői út fölött
  • új vágányok és vasúti hidak építése Ferencvárosban

Szerinte ezek nélkül az elővárosi vonatok, többek közt épp Érd felől ugyanúgy nem járhatnak sűrűbben, mint a tiltakozók által vitatott újbudai szakasz megépülte nélkül.

Nagyon rossz hír lenne, ha az uniós források felfüggesztésével és az újbudai pereskedéssel a pesti szakasz is a halasztható kategóriába kerülne

- fogalmaz.

Ezek után érvel az életminőség romlásával is, majd megállapítja: "akármennyire is nehéz a helyzet az uniós pénzek felfüggesztése vagy a fától az erdőt nem látó vasútellenes szervezkedések miatt, nem szabad feladni a központi régió 100 éves, mára végletesen elavult struktúrájú vasúti és hév-rendszerének fejlesztését.

Mert az egyetlen alternatíva, hogy belefulladunk".