Nem zárhatnak jó szezont a hazai diótermesztők: az időjárás csökkentette a termés mennyiségét és a kedvezőtlen piaci helyzet az árak alakulásában okozott nehézségek a gazdálkodóknak – írta a Vg.hu.
Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke szerint a hazai dióültetvényeken gyenge, közepes termést takaríthattak be ebben az évben a termelők. Bár az év első felében még úgy tűnt, hogy jó szezonnak néz elébe az ágazat, a nyári szárazság miatt alacsonyabb hozamot sikerült elérni. Bár a darabszámra nem lehetett panasz, a dióbél mérete a főként az öntözetlen ültetvényeken elmaradt a megszokottól, így az össztermés súlya is átlag alatt maradt.
Miközben a termés szűkösebb volt idén, a termelői árak csökkentek.
Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az elmúlt héten 2800 forintos kilónkénti áron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi dióbél. Ez mintegy 14 százalékos csökkenésnek felel meg a tavalyi szinthez képest.
Az áresés hátterében Kelemen Péter szerint több ok lehet:
- az elmúlt időszakban egyre több héjas dió érkezik az USA-ból és Chiléből, ami komoly nyomást gyakorolt az Európai Unió piacára.
- Idén jelentős mennyiségű olcsó, tisztított ukrán dióbél került a hazai és a környező országok piacára.
- A globális hatások mellett az is az áresés irányába hatott, hogy a korábbi évekhez képest kisebb kárt okozott a szórványültetvényeken és a háztáji diófákon a dióburok-fúrólégy. A magasabb háztáji termés is csökkenti a keresletet, így az árakat is.
Azonban a csökkenés csupán a nagykereskedelmi árakra vonatkozik, a fogyasztói árakban nem történt változás, sőt a tavalyi szinthez képest akár még magasabb árakkal is találkozhatnak a vásárlók a hazai piacokon és a boltokban.
Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai is alátámasztják a szakember véleményét.
A fővárosi piacokon szemrebbenés nélkül elkérnek 4000-4500 forintot egy kiló dióbélért.
A fogyasztók a karácsony előtti időszakban a magas árak ellenére megvásárolják a diót, hiszen a legtöbb hagyományos ünnepi desszert elképzelhetetlen dió- vagy máktöltelék nélkül. Kelemen Péter megjegyezte: lehet kapni hazánkban olcsóbban, akár háromezer forintos kilónkénti áron is diót, de annak a minősége nem lesz olyan, mint a 4500 forintosé. A FruitVeb alelnökének tapasztalatai szerint a válság már érezhető a dió piacán is.
"Van olyan tagunk, aki a tavalyi dióbélforgalmának alig harminc-negyven százalékát bonyolította idén. Jelentős kiesés van a cukrászati és sütőipari megrendelésekben" – mutatott rá a szakember. Az alapanyagok drágulása, a növekvő energiaköltségek miatt az elmúlt hónapokban a cukrászdák kénytelenek voltak árat emelni, a jelentős drágulás miatt azonban a forgalmuk is megcsappant.