Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin: a babaváró támogatás nem csak otthonteremtésre fordítható

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2019. július 2. 11:19
Szabadon felhasználható a babaváró támogatás: otthonteremtésre, felújításra, autóvásárlásra vagy akár egy másik hitel kiváltására is igényelhető - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. A kedvezményes hitel már igényelhető.

A babaváró támogatás feltétele a házasság, a kedvezményes hitel azonban azoknak is jár, akik már régóta házasok és van már gyerekük - emelte ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ha negyvenéves, vagy annál fiatalabb nőről van szó, aki házasságban él és szeretne még gyerekeket, akkor bemehetnek a bankba és igényelhetik ezt a támogatást” - mondta.

A babaváró támogatás másik követelménye, hogy a házaspár egyik tagjának legyen legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonya. Ez a munka mellett lehet akár felsőoktatásban eltöltött idő is. Az igazolást a jogviszonyról a kormányablakokban lehet kérni.

Az államtitkár kiemelte: a bank ezen felül csak annyit kérhet, hogy a házaspár egyik tagja rendelkezzen a maximális, havi törlesztőrészlet kétszeresének megfelelő, minimálbér körüli jövedelemmel.

A támogatás szabadon felhasználható

– hangsúlyozta Novák Katalin, kifejtve, hogy a pénzt nemcsak otthonteremtésre, hanem lakásfelújításra, használt autó vásárlására, korábbi hitel törlesztésére is lehet fordítani.

A kik felvették a hitelt, és öt éven belül gyermeket vállalnak, kamatmentesen törleszthetik azt. A kedvezményes törlesztés már a terhesség harmadik hónapjától jár, a hitel fizetését ekkor három évre automatikusan felfüggeszti a bank.

  • Két gyermek esetében további kedvezmény jár: az állam elengedi a fennmaradó tartozás 30 százalékát,
  • három gyermeknél a teljes tartozást.

Azok a családok, akiknek gyermeke idén júliusban születik, még beadhatják a kérvényt a támogatásra.

A babaváró hitel a legnagyobb kereskedelmi bankokban igényelhető, van, ahol online is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Novák Katalin a babaváró támogatásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Novák Katalin 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Novák Katalin 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást