Halálos anyaggal van tele Lábatlan

Infostart
2019. február 20. 16:55
Lábatlanon helyi sajátosság volt az azbesztcement esztergályozásánál keletkezett hulladék többcélú felhasználása.

Az apró azbesztszálak belélegzése már kis mennyiségben is súlyos betegségek kialakulásához vezet: azbesztózishoz (a tüdőszövet kiterjedt hegesedése), tüdőrákhoz, gégerákhoz, mellhártyarákhoz - olvasható a kemma.hu cikkében.

A magyar azbesztcement-gyártás egykori központjában, Nyergesújfalun 2002-ben fejeződött be az Eternitgyár üzemi épületeinek teljes körű azbesztmentesítése.

Az azbeszt által okozott halálesetek miatt nyomozást rendelt el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kemma.hu cikkében az is olvasható, hogy Lábatlan több közterületén, illetve nagyon sok udvaron van palaforgács. Ugyanezt az anyagot családi házak sokaságának padlásán terítették el hőszigetelésként.

Egy környezetvédelmi szakember a lapnak elmondta elmondta, hogy helyi sajátosság az Eternitgyárból kiszállított gyártási maradék, a palaforgács felhasználása, mivel korábban nem volt ismert, hogy mennyire veszélyes ez az anyag. A hőszigetelésen kívül jól jött kisebb árkok feltöltésére, területek sarának eltüntetésére is.

A forgács sok helyen van a felszínen, akciókra kész azbesztszálakkal. Ezeket a területeket sürgősen rekultiválni kellene - olvasható a cikkben.