A Nyitott Balaton programsorozatban ötödször is megválasztották a Balaton Fagyiját, amelyet Márton Sándor cukrászmester készített a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozóban, a neve pedig Annabáli csemege. (A két különdíjas: a Kárpáti fagyizó Balatonföldvárról, és a Florida fagylaltozó Balatonmáriafürdőről lett.)
Az év fagylaltját, a bazsalikomos málnát is a Balatonnál, a gyenesdiási Bringatanya Somogyi fagylaltműhelyében készítették, ez is jelzi, hogy a magyar tenegernél milyen sok minőségi cukrászda található.
Az Anna-báli csemege egy nagyon finom, kellemes, harmonikus fagylalt, amely sült alma ízesítésű
- mondta az InfoRádiónak Fekete Tamás, a zsűri tagja.
Fekete Tamás elmondta, hogy a zsűri minden évben egy komplex értékelési rendszer szerint értékel.
A legfontosabb az íz, és az ízek harmóniája. Ezenkívül értékelik még az alapanyagokat - a helyi termékeket preferálják -, a technológiát, a színt, a megjelenést és az elkészítés módját is.
A díjátadó ünnepséget a siófoki hajóállomás Tünde nevű hajóján tartották a Balatoni Hajózási Zrt. jóvoltából, és gyermekek is tesztelték a fagylaltot.
"Nagyon pozitív volt a visszjelzés, lelkesek voltak a gyerkőcök, és a fagyi, amit kóstolóra hoztak, elfogyott az utolsó cseppig" - mesélte Fekete Tamás.