„Szinte teljesen új kalauz készült” – jelentette ki az InfoRádiónak Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. A tavalyi kiadvány óta 50 hely megszűnt, másik ötventől a szerkesztők megváltak, viszont 180 új minőségi gasztrohelyet találtak. Néhány nagy és stabil helyet leszámítva óriási változás van a listán.
A változást leginkább a műfajokban lehet megfigyelni – hangsúlyozta a főszerkesztő. Az összeállítás célja az volt, hogy a legkülönbözőbb hangulatoknak és alkalmaknak megfelelő helyeket találjanak. „Ne csak a fine dining és a romkocsma között lehessen választani” – emelte ki a szakértő.
Vinkó József szerint azért tűnik el évről évre sok étterem, mert sokszor rosszul kalkulálják ki az üzleti tervüket, esetenként rengeteget költenek a helyszínre és a PR-ra, így a lényegre – a szakácsra és az alapanyagokra – nem marad pénz. A szerzői konyhák mostanában jól mennek, ahol a tulajdonos maga főz, és alulról felfelé építkezik – hívja fel a figyelmet a Magyar Konyha főszerkesztője.
A gasztrokalauzban az éttermeket megtalálhatjuk név alapján és tematikánként, de a legfontosabb – tette hozzá a Vinkó József –, hogy akár kerületenként is kereshetünk.