Kisgyerekkortól kell tenni az infarktus ellen

Infostart
2017. szeptember 17. 08:01
A Magyar Kardiológusok Társasága szeptember utolsó hétvégéjén a Szívünk Napján a Fuss az iskoládért kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az elhízás veszélyeire.

A gyerekek elhízása és a felnőtt korban kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések megakadályozása érdekében a Magyar Kardiológusok Társasága újabb figyelemfelkeltő programot szervezett – mondta el a szervezet főtitkára.

„Minden együtt kezelhető, ha

már gyermekkorban figyelünk a testsúlyra: a rendszeres mozgás és a korszerű étkezés biztosításával.

A Szívünk Napján, szeptember utolsó vasárnapján a Millenárison a gyerekeknek rendezett speciális futóversenyen az egészségért lehet futni.”

Becker Dávid kiemelte, hogy

az infarktushoz vezető rizikófaktorok többnyire fiatalkorban alakulnak ki.

„A betegség alapjának – a szív koszorúér elmeszesedésének – megelőzését már gyermekkorban el kell kezdeni. Azok a rizikófaktorok, amelyek halmozottan hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre fiatalabban, egyre többen kapnak infarktust, gyerekkorban alakulnak ki. Ilyen az elhízás, a mozgásszegény életmód, ebből adódóan pedig a cukorbetegség és a magas vérnyomás.”

A Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára arról is beszélt, hogy az elmúlt évek figyelemfelhívó kampányai ellenére csak kis változást sikerült elérni Magyarországon és Európában is. Becker Dávid hozzátette: Magyarországon infarktus esetén túl sokat várnak az orvosi segítségre, miközben

a laikus újraélesztéssel is életeket lehet menteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A laikus újraélesztés is életet menthet!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást