A magyar tannyelvű oktatásról tanácskoztak Kárpátalján

InfoRádió / MTI
2016. július 1. 21:52
A magyar tannyelvű oktatás időszerű kérdéseiről tanácskoztak kárpátaljai és más határon túli oktatási szakemberek a XXIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem második napján, pénteken Felsőszinevéren.

A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett rendezvény oktatási kérdésekkel foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora előadásában kiemelte: a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás nem szakítható ki az ukrajnai közoktatás egészéből, és ebből adódóan annak minden betegsége jelentkezik a magyar oktatási rendszeren. Itt egy 25 éve tartó bizonytalanságról van szó az oktatási szerkezet és tartalom kapcsán - tette hozzá. Jellemzőnek nevezte, hogy az ukrán közoktatás most is átalakulóban van, és az átgondolatlan reformok miatt káosz uralkodik az ukrán oktatási rendszerben.

Mint a szakember kifejtette, kormányokon átívelve jelenleg is érvényben van az a felsőoktatási felvételi rendszer, amely gyakorlatilag kirekeszti a végzős diákokat a felsőoktatásból, amihez társul a kilátástalan ukrajnai helyzet. Ennek következtében - folytatta - a felvételiző fiatalok nagy része a "lábával szavaz", az ukránok a számukra könnyen elsajátítható szláv nyelvek miatt tízezerszám lengyel és cseh felsőoktatási intézményeket választanak a továbbtanuláshoz, míg a kárpátaljai magyarok Magyarországon tanulnak tovább. Ha így folytatódik, Ukrajna hamarosan ifjúság nélkül marad, mert a fiatalok elhagyják az országot - mondta.

Orosz Ildikó szerint az általános ukrajnai helyzet rányomja a bélyegét a kárpátaljai magyar oktatásra, amit súlyosbít az ukránok mellett a magyarokat is érintő demográfiai hullámvölgy, amire hivatkozva az ukrán oktatási hatóság a kis létszámú iskolák bezárására készül. Rendezetlenek továbbá a kisebbségi nyelvi jogok Ukrajnában, ami hátrányosan érinti a magyar tannyelvű iskolákban tanulókat - emlékeztetett. Hozzáfűzte: a helyzet orvoslása érdekében a KMPSZ kidolgozta a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatás, iskolai oktatás és szakképzés koncepcióit, amelyek illeszkednek az ukrán oktatási rendszerhez, de tartalmaznak önálló irányelveket is. Ezek megvalósításához a magyar állam nyújt támogatást, mert Ukrajnában nem adottak a feltételek a kárpátaljai magyar oktatási hálózat fejlesztéséhez - mondta el a KMPSZ elnöke.

Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke a fórumon ismertette a szlovákiai magyar oktatás helyzetét. Mint közölte, a közoktatási törvény módosításával elhárult a több mint száz magyar iskolát fenyegető bezárás közvetlen veszélye, bár a kis létszámú oktatási intézmények nem menekültek meg teljes egészében a bezárástól. Az SZMPSZ-re továbbra is sok feladat hárul a szlovákiai magyarok anyanyelvű oktatáshoz való jogainak a védelmét tekintve - fűzte hozzá. Jelezte, két héttel ezelőtt olyan anyagot tett le a szakmai szervezet az oktatási minisztérium asztalára, amely jó lehet mind a magyar, mind a szlovák nyelvoktatással kapcsolatban.

A pedagógus szakember azt is közölte, a szlovák oktatási államtitkárral történt legutóbbi találkozóján Kárpátaljára hivatkozva elmondta, hogy egy olyan Európai Unión kívüli országban is, mint Ukrajna, már öt gyerekkel nyitható iskolai osztály, szemben a szlovákiai 11 tanulóval. Bízunk abban, hogy hatékony lesz az együttműködés a szlovák kormány oktatáspolitikusaival, és úgy fog alakulni az elkövetkező években a szlovákiai magyar iskolahálózat, hogy azzal a felvidéki magyarság elégedett lesz a jövőben - hangsúlyozta Jókai Tibor.