Karácsony Gergely: a mostani választás 1989 szellemét hozza vissza

Infostart / MTI
2018. április 6. 12:23
1989-hez hasonlította a mostani választást az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje pénteken Budapesten, miután tárgyalt Udo Bullmann-nal, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának közelmúltban megválasztott vezetőjével.

Karácsony Gergely a találkozó után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "ez a választás kicsit 1989 szellemét hozza vissza", Magyarország akkor is új jövőt keresett magának egy zsarnokság lebontása után. Szerinte ma 1989 után újra az a feladat, hogy az elmúlt nyolc év sodródása után olyan közös haza épüljön, ahol az európaiság nemcsak egy magasztos eszme, hanem a hétköznapok valósága.

Miniszterelnökként egyik első dolga az lesz, hogy helyreállítsa a magyar kormány becsületét Európában. Második dolguk az lesz - csatlakozva az európai ügyészséghez - , hogy világossá tegyék, az uniós támogatásokat nem ellopják, hanem felhasználják.

Elmondta azt is, Magyarország kész arra, hogy közös uniós megoldásokban gondolkodjon az EU előtt lévő kihívásokról, de

nem tud részt vállalni a kötelező betelepítési kvótában.

Magyarország kész arra, hogy az európai határvédelemben többet vállaljon - hangsúlyozta.

Udo Bullman többek között arról beszélt, az uniós források arra szolgálnak, hogy javítsák a magyarok életkörülményeit, és nem szabad, hogy ezek a pénzek egyes emberek zsebébe vándoroljanak.

A politikus fontosnak nevezte, hogy minden európai kormány, így a magyar is megvédje az európai értékeket. Mindenkinek, így a sajtónak is joga van véleménye szabad kifejezésére, és senki nem zárathat be egy újságot azért, mert nem tetszik neki - mondta.