Nyitókép: Marjai János

Nem sietnek a pártok: alig van delegált a szavazatszámláló bizottságokban

Infostart
2018. március 22. 06:05
Pénteken 16 órakor lejár a választási bizottságokba a pártok vagy a jelöltek által delegáltak megbízási határideje az országgyűlési választás előtt, és egyelőre alig kétezer ember szerepel a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásában. Négy éve több mint 40 ezer delegált volt.

A területi, országgyűlési egyéni választókerületi, helyi választási bizottságokba és a szavazatszámláló bizottságokba két úton lehet bekerülni: választással vagy megbízással.

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság (országszerte 10 286 ilyen van) három tagját és a póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testületének a helyi választási iroda javaslatára legkésőbb március 19-én 16 óráig kellett megválasztania. A bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásig a szavazókörökben segítenek a választás lebonyolításában. Munkájukért 35 ezer forintot kapnak, és mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A szavazatszámláló bizottságnak emellett tagjai lehetnek

a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai is

(jelölőszervezetenként két-két ember), őket pénteken 16 óráig lehet bejelenteni. A megbízott tagok díjazásáról a megbízójuk gondoskodik.

A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott póttagok közül hívnak be valakit a testületbe.

Ez a szabály azért lényeges, mert noha már csak alig több mint egy nap maradt a megbízottak bejelentésére, a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint mindössze 2206 delegáltat jelöltek a pártok a lista legutóbbi frissítése szerint. Közöttük is jelentős többségben vannak a Fidesz-KDNP megbízottai (1715).

Bele kell húzniuk a pártoknak a megbízások leadásába, mert 2014-ben 40 854 pártdelegált ült a bizottságokban (azaz átlagosan négy jutott mindegyik szavazókörbe), akkor a Fidesz-KDNP 17 598, a baloldali összefogás (MSZP, Együtt, DK, PM, MLP) 13 494, a Jobbik 7335 embert küldött a testületekbe.

2010-ben 30 087 pártdelegált számolta a szavazatokat, akkor Fidesz-KDNP (10 549), Jobbik (9587), MSZP (8606) volt a sorrend.

A választási bizottságokba delegáltak száma jelenleg

Szavazatszámláló bizottsági delegáltak Delegáltak száma (fő)
DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ 63
FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT 1715
FÜGGETLEN 2
JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM 185
LEHET MÁS A POLITIKA 1
MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT 239
MOMENTUM MOZGALOM 1
Összesen 2206