Ellenzéki együttműködés – maguk a résztvevők sem hisznek benne?

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. március 8. 13:30
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint koordinált indulással legyőzhetők a kormánypártok, de utána káosz lenne a jelenlegi ellenzéki oldalon. Gyurcsány Ferenc úgy véli: az elhúzódó koalíciós tárgyalásoknak előrehozott választás lenne a vége.

Az elmúlt hónapokban lényegében a baloldali pártok, de leginkább az MSZP szorgalmazta a közös ellenzéki listát és egyéni képviselőjelölteket. Részben ennek kudarcába bukott bele a szocialisták korábbi miniszterelnök-jelöltje, Botka László.

A koordináció híve volt a Demokratikus Koalíció és az Együtt is.

Utóbbinak azonban még 50 jelöltet sem sikerült állítania, a DK pedig csak a Szolidaritás mozgalommal szövetkezett.

Az MSZP módosította korábbi álláspontját,

és a közvélemény-kutatók többsége által mérhetetlen támogatottságú Párbeszéddel állapodott meg, és egyik társelnökök, Karácsony Gergely lett a miniszterelnök-jelölt. A közös listájukon kapott helyett a Liberálisok néhány képviselője is. Ezután az MSZP és a DK felosztotta egymás közt a 106 egyéni választókerületet.

 

Az LMP lényegében az elmúlt 8 évben mindig az önállóságát hangoztatta,

a zöldpárt mégis tavaly a Gémesi György fémjelezte Új kezdettel vágott neki a felkészülésnek. Nem sokkal a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtt azonban arról döntöttek, hogy együttműködnének az MSZP–Párbeszéd-szövetséggel és a Jobbikkal. Az együttműködésről kongresszusi határozatban kell dönteni, a testület összehívásához 8 napra van szükség – jegyezte meg Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: egyelőre nem tervezik a kongresszus összehívását.

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke a Momentummal is összefogna.

A fiatal párt elnöke azóta már többször találkozott a zöldpárt miniszterelnök-jelöltjével. Fekete-Győr András az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán azt mondta, hogy addig nincs is értelme visszalépésekről beszélni, amíg a Jobbik és a baloldali pártok nem állapodnak meg. A politikus szerint a kormányváltás a jobb- és a baloldal együttműködése nélkül nem lehetséges.

Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: ha lesz olyan település, ahol a választók úgy látják, hogy a Fidesz–KDNP-t csak jobbról lehet leváltani, akkor nem fogják magukhoz terelgetni ezeket a szavazókat. „A Jobbikkal való nyílt, szervezett együttműködés nagyon megosztó lenne a mi táborunkon belül” – hangsúlyozta. A Jobbik is jelezte, hogy erre nem nyitott – tette hozzá.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában nem kívánta kommentálni Karácsony Gergely kijelentését, de azt megismételte: a szocialistákkal nem szövetkeznek.

„Az LMP és a Momentum, vagyis a 21. századi új pártok azok, amelyek irányába a Jobbik nyitott”

– emelte ki.

Voltak informális konzultációk a lehetséges együttműködésről az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció között – mondta nemrégiben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A volt kormányfő a minap a Civil Rádióban azt nyilatkozta, hogy az ellenzéki összefogás következtében a jelenlegi kormánypártok könnyen elveszíthetik a többségüket. Ugyanakkor szerinte utána sem nyugszik meg a közélet.

„Elhúzódó koalíciós tárgyalások, aminek a végén azt feltételezem, hogy új választás lesz”

– erre számít a pártelnök. A DK vezetője érdeminek tartja annak az esélyét is, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP szerzi meg a legtöbb mandátumot, de nem kerül többségbe, akkor egy átmeneti parlamenti kormányzás jöhet. Ezt követően pedig szerinte egy új választásra már vert helyzetből menne neki a jelenlegi kormánypárt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ellenzéki együttműködés – ki kivel szövetkezne?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást