Nyitókép: Pixabay

Megújul a szlovák himnusz, két meglepetéssel a végén

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 27. 12:03
A szlovák nemzeti himnusz kiigazítását készíti elő a kulturális minisztérium. A változtatások kizárólag a himnusz zenei összetevőjét érintik, a szöveges rész változatlan marad. 32 év után készül új feldolgozás. A cél a himnusz mint nemzeti szimbólum jelentőségének és fontosságának hangsúlyozása. A kulturális minisztérium lépését az ellenzék abszurdnak tartja.

A szlovák nemzeti himnusz zenei kiigazítását készíti elő a kulturális minisztérium a Szlovák Filharmonikusokkal együttműködve. A szlovák alkotmány állami szimbólumokról szóló része egyértelműen meghatározza, hogy Szlovákia himnusza a Nad Tatrou sa blýska kezdetű dal első két versszaka.

A szövegen nem is változtatna a tárca, az eredeti szöveg és a dallam változatlan marad.

A feladatot Oskar Rózsa neves szlovák zeneszerző, karmester, producer vállalta a filharmonikusokkal, a Pozsonyi Fiúkórussal és a Szlovák Rádió Gyermekkórusával együttműködve. A himnusz új zenei feldolgozása hangsúlyosabban szimfonikus, monumentális és fantáziadús lesz.

A cél, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozzák a himnuszt.

A zeneszerző egy lapinterjúban elmondta, hogy feldolgozása megtartotta az eredeti zenei motívum lényegét, de a tempót kicsit lelassította, a hangsúlyt pedig a dallamosságra helyezte. „Az elrendezés monumentális, szigorú és fenséges, a végén pedig két meglepetés is van” – magyarázta Oskar Rózsa, majd azt is hozzátette, a szlovák himnusz a történelem során először lesz hallható vidám akkorddal a végén. A producer fejében egyébként már 2011-ben megfogalmazódott a himnusz megújításának és modernizálásának ötlete, de elképzelésére csak a kulturális tárca jelenlegi vezetése volt vevő Martina Šimkovičová miniszterrel az élen.

A szlovák himnusz történelmi gyökerei a Štúr-nemzedék idejére nyúlnak vissza. A himnusz 1918-ban a cseh-szlovák himnusz része lett, majd 1993, az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása óta az első két versszak Martin Burlas zeneszerző feldolgozásában csendül fel. A kulturális tárca tájékoztatása szerint az elmúlt három évtizedben számos muzsikus és zeneszerző próbálta új variációkban megszólaltatni a szlovák himnuszt. Hivatalos projekt azonban csak most készül. A projekt összköltségének nagysága egyelőre nem ismert. Az azonban biztos, hogy magáért a koncepcióért 10 ezer eurót fizetett a kulturális minisztérium.

A kormányoldal két minisztere, Tomáš Drucker oktatási és Richard Raši beruházásokért felelős tárcavezető semmilyen okot nem lát a himnusz megváltoztatására. Mindketten azt mondják, hogy jelenleg nem ez a legfontosabb probléma.

Az ellenzéki Slovenkso mozgalom egyenesen abszurdnak tartja a kulturális minisztérium projektjét.

Arra kérik a tárcát, hogy hozza nyilvánosságra a himnusz módosításának okait és az ezzel járó költségeket. „Martina Šimkovičová kulturális miniszter ahelyett, hogy a tárca konkrét problémáira összpontosítana, egy mellékes témával foglalkozik” – jegyezte meg Matúš Bystriansky, a mozgalom szóvivője. Véleménye szerint a jelenlegi áremelkedések közepette a tárca arcul csapja az embereket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megújul a szlovák himnusz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást