Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nem csitul a vita Andrej Babis állítólagos ügynökmúltja körül

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 25. 20:50
Petr Fiala azt állítja: az Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő és a szlovák belügyminisztérium közötti, a volt kommunista állambiztonsági szolgálat aktáiban való nyilvántartásba vételről szóló peren kívüli megállapodás ellenszolgáltatás lehet azért, hogy Babiš nyíltan támogatja Robert Fico jelenlegi szlovák miniszterelnököt.

Az Andrej Babiš vezette ellenzéki ANO mozgalom felszólította Petr Fialát, hogy hagyja abba a Csehország és Szlovákia közti jó kapcsolatok szándékos tönkretételét. A szlovák belügyi tárca a héten elismerte, hogy Andrej Babišt jogtalanul tartották nyilván az Állambiztonsági Szolgálat, vagyis az ŠtB ügynökeként, és hogy nem működött tudatosan együtt a kommunistákkal.

A cseh miniszterelnök viszont politikai hátterű megállapodást emleget. Az ellenzéki ANO mozgalom képviselője, Radek Vondráček felszólította Petr Fialát, hogy bizonyítsa, mi volt annak az állítólagos alkunak a tárgya, amelyet a cseh miniszterelnök az X közösségi oldalon a Babiš és a szlovák belügyminisztérium közötti megállapodásnak nevezett, és hogy ki kötötte meg.

„Ha nincs kézzelfogható bizonyítéka, kérjen bocsánatot” – üzente a kormányfőnek a cseh ellenzéki politikus.

A miniszterelnök azt válaszolta, hogy az ellenzéki képviselő kijelentése nem meglepő, de egy hasonló viszontszolgáltatásról már egy évvel ezelőtt is szó esett. Petr Fiala idézte a Hlídací pes című oknyomozó hírportál 2023 októberi cikkét, amely az ANO vezetőjének egykori közeli munkatársára hivatkozva azt állította, hogy Andrej Babiš Robert Fico támogatásáért cserébe valamilyen konkrét viszonzást kaphat, például megoldhatják az ügynöklistán szereplő bejegyzés problémáját. „Hát nem furcsa, hogy ez egy évvel később valóban megtörténik?” – vetette fel a kérdést Petr Fiala.

Radek Vondráček szerint azonban a cseh kormányfő megsérti Szlovákia szuverenitását, kijelentésével pedig megosztja a társadalmat. „Arra kérem, hogy hagyja abba az országunk és Szlovákia közötti jó kapcsolatok szándékos lerombolását” – tette hozzá az ANO mozgalom tagja. Erre Fiala úgy reagált, hogy Csehország és Szlovákia kapcsolatai kiválóak, ami szerinte az ő kormányának is köszönhető.

„Robert Ficóval korrekt kapcsolatot ápolok. Bár nem mondhatom, hogy minden kérdésben olyan jól megértjük egymást, mint az elődeivel”

– pontosította a cseh miniszterelnök, aki úgy véli, hogy kijelentése semmilyen módon nem árt a két ország kapcsolatainak. „Nézze meg a jelenlegi szlovák vezetés megnyilvánulásait a cseh politikusokról és a cseh választásokról. Én soha nem tettem ilyet, nem találnak tőlem egyetlen nyilatkozatot sem arról, hogy a szlovákoknak kire kellene szavazniuk. A szlovák kollégáknál viszont, és Andrej Babišnál is találhat ilyeneket. Azt ajánlanám, hogy először mindenki a saját portáján tegyen rendet” – üzente az ANO mozgalom képviselőjének Petr Fiala miniszterelnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem csitul a vita Andrej Babis állítólagos ügynökmúltja körül
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást