Nyitókép: Unsplash.com

Tiltott könyvek olvasásának vádjával távolítanak el egyre több embert Kínában

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. október 19. 14:21
Kínában egyre több korrupciós gyanúba került illetékest vádolnak „tiltott művek olvasásával”. Ez alapján pedig már a kormányzó Kommunista Párt elárulásával is meg tudják vádolni őket.

A szocializmus éveiben a keleti blokk országaiban kézről kézre, gyakran szamizdatban (illegális másolatban) jártak George Orwell 1984 vagy magyar-osztrák származású barátja, Arthur Koestler Sötétség délben című tiltott könyvei. Most valami hasonló dologra figyeltek fel Kínában, ahol egyre gyakoribb vád a korrupcióval már amúgy is vádolt pártilletékesekkel szemben az, hogy „komoly politikai problémát” jelentő műveket olvasnak.

A South China Morning Post hongkongi lap megemlíti Li Pin önkormányzati képviselő esetét az Oroszországgal határos Hejlungcsiang-tartományból. Az illetőt kizárták a pártból, de a fő vád az volt ellene, hogy „illegális kiadványt” olvasott, amivel „alááshatta volna a párt egységét”.

Hasonló váddal illeték a 61 éves Cseng Csi-ji volt párttitkárt Csungking tartományból. Az ő esetében olyan „tiltott könyvekről” volt szó, amelyek a kínai történelem egyes időszakait, például a polgárháborút, a Nagy Ugrást, az éhezést, a Kulturális Forradalmat és a Mennyei Béke terén történt vérengzést vizsgálták.

Ezek a témák a kínai hatóságok tiltólistáján vannak és a vámszabályok megsértésének minősül, ha valaki be akarja vinni a róluk szóló műveket az országba.

Maguk a „művek” lehetnek nyomtatott anyagok, fényképek, lemezek, felvételek és számítógépes adathordozók, amelyek „kárt okoznak Kína politikájának, gazdaságának kulturájának és erkölcsének”.

A témáról tudósító hongkongi lap több vizsgálati anyagot átnézett, és úgy találta, hogy az idén már minimum egytucatnyi esetben hozták fel a korrupciós vád mellett a tiltott irodalom olvasásának vádját is. Tavaly még hét ilyen esetről lehetett tudni.

Közben azonban egy, a pártkáderek képzésében érintett szerkesztő azt mondta, hogy ilyen anyagokat rutinszerűen adnak át egymásnak a párttagok, és még Mao Ce-tung idején se tudták leállítani a gyakorlatot.

Ennek ellenére veszik elő újabban a tiltott irodalom vádját – minden bizonnyal azért, hogy fogást találjanak a nemkívánatossá vált párttagokon. A 65 éves Csen Cu-lint, a déli Junnan tartomány volt kormányzóhelyettesét szeptemberben vádolta meg ilyesmivel a párt központi etikai bizottsága. „Elvesztette politikai ideáljait, klikkeket hoz létre és komoly politikai problémát okozó médiumokat olvas” – írta a bizottság. A férfit kizárták a pártból, és bíróság elé állítják.

Egy vállalati vezetőt pedig azzal vádoltak, hogy „reakciós könyveket hozott be az országba” és hogy „elzárkózva olvasta” azokat.

A South China Morning Post szerint a történelemből ismert vádakat azzal összefüggésben kezdhették el ismét felhozni, hogy tavaly módosították a Kínai Kommunista Párt fegyelmi szabályzatát. E szerint már retorzió érhet olyanokat, akik titokban olvasnak nemkívánatos médiumokat, lejáratják a pártot, az országot és vezetőit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kínában elővették a „tiltott könyvek” régi vádját
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást