Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

"Manőverezik" - Sorakoznak a szerb elnök Vlagyimir Putyintól elfordulást mutató gesztusai

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. október 11. 08:22
Elfordult Vlagyimir Putyintól a szerb államfő. Aleksandar Vucic aláírt egy, az ukrajnai inváziót elítélő nyilatkozatot, és idén már nem köszöntötte fel az orosz elnököt. Moszkvában ezt „nyugati nyomásgyakorlással” magyarázzák.

Szerbia a vallás és a kultúra miatt sok szállal kötődik Oroszországhoz és sok szerb szimpatizál az ukrajnai háború és a Nyugattal való szembenállás miatt az oroszokkal.

Aleksandar Vucic elnök azonban váratlan lépést tett: aláírta az úgynevezett Dubrovniki Nyilatkozatot, amely elítéli az Ukrajna ellen indított orosz inváziót és támogatja Kijev európai integrációs törekvését. A dokumentumot egy olyan horvátországi találkozón fogadták el, ahol jelen volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és 12 dél-kelet európai vezető.

„Határozottan elítéljük Oroszország háborúját Ukrajna ellen... ez egy bűn az ukrán nép ellen, a nemzetközi jog egyértelmű megsértése, Délkelet-Európa, az egész Európai kontinens és az egész világ biztonságára leselkedő fenyegetés” – áll a csúcs kommünikéjében.

Az N1 nevű szerbiai híroldal szerint ugyanakkor Vucic érte el azt, hogy a kihagyják az a kitételt, hogy az aláíró országok szankciókat léptetnek érvénybe Moszkvával szemben. Nem érintették a Krím hovatartozását sem. A hatodik pont annyit mond, hogy „fontosnak tartjuk az igazodást az EU kül- és biztonsági politikájához, beleértve az intézkedéseit és döntéseit”.

Az N1 szerint Szerbiával alkut kötöttek és Vucic így elment a találkozóra. Az megkérdezett kommentátorok szerint az elnök kifelé úgy viselkedik, ahogy elvárják tőle, a hazai közvéleménynek pedig azt próbálja mutatni, hogy a szerb érdekek védelmezője.

Annak ellenére, hogy Szerbia elnöke egy Moszkvát egyértelműen elítélő nyilatkozatot írt alá, Tomislav Josic, a horvát Haza Mozgalom parlamenti képviselője szerint

mindig oroszpárti marad.

De vajon tényleg így van-e? A The Financial Times nyári cikke szerint a Szerbia által amerikai, észtországi és más ügyfeleknek eladott 800 millió euró értékű fegyver ukrán kezekbe került.

Továbbá, maga Vucic jelentette be, hogy jövő szerdán egy átfogó energetikai egyezményt ír alá az Egyesült Államokkal, amely „éveken át garantálja Szerbia áramellátását”.

Korábban Vucic fogadta José Fernandez amerikai gazdasági, energetikai és környezetvédelmi államtitkárt. Fernandez elmondta, hogy Szerbia épp most kapott jó befektetési besorolást, és hogy gazdasága kétszer olyan gyorsan nőhet, mint az európai.

Vucic még tovább ment és nyolc év után első ízben nem köszöntette fel Putyin orosz elnököt hétfői születésnapján, akivel amúgy sem beszélt két és fél éve – írta a Gazeta.ru orosz híroldal, amely egy olyan véleményt is idéz, hogy

„ha Vucic meglátja a folyosón az orosz külügyminisztert, akkor a vécé felé veszi az irányt”.

Orosz illetékesek szerint a szerb elnök azért írhatta alá a Moszkvát elítélő nyilatkozatot, mert „nyugatról nyomást gyakoroltak rá”. Andrej Klimov, az orosz felsőház nemzetközi kapcsolatok bizottsága elnökhelyettese szerint „Vucic több éve manőverezik Moszkva és a kollektív nyugat között, miközben Szerbiát NATO országok fogják gyűrűbe. „Megmondták neki, hogy megfosztják az oxigéntől és nem segítenek neki – ami technikailag lehetséges” – jegyezte meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aleksandar Vucic bemutatott Moszkvának
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást